România va semna un acord de cooperare pe domeniul securităţii cu Ucraina. Iohannis: vrem un alt sistem Patriot în locul celui donat

Redacția Digi Economic Data publicării:
klaus iohannis presedintele romaniei
sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România va semna joi dimineaţă un acord de cooperare în domeniul securităţii cu Ucraina, a anunţat miercuri, la Washington, preşedintele României, Klaus Iohannis, prezent la summitul aniversar al NATO, informează Agerpres.

Consolidarea securităţii Ucrainei înseamnă sporirea propriei noastre securităţi, susține președintele României, aflat la în vizită la Washington cu ocazia summitului NATO.

"Vom semna aici, la Washington, probabil mâine dimineaţă, Acordul de cooperare în domeniul securităţii între România şi Ucraina, în implementarea Declaraţiei G7 adoptate în marja Summitului NATO de anul trecut. Astfel ne alăturăm celorlalţi aliaţi şi parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina", a explicat Iohannis.

Iohannis a menţionat totodată că România a creat un coridor în Marea Neagră pentru tranzitul navelor ucrainene care transportă cereale şi a reiterat că ţara noastră a investit masiv în infrastructură pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene, "România fiind de doi ani încoace printre cei mai activi susţinători ai viabilităţii economice a Ucrainei".

"În ce priveşte ajutorul pe care îl dăm noi toţi Ucrainei, este momentul să fim realişti. Am livrat cam jumătate din cât am promis. Dacă vrem să câştige Ucraina trebuie să dăm mai mult", apreciază șeful statului român.

Cu această ocazie, Klaus Iohannis a reiterat poziția față de sistemul Patriot donat Ucrainei.

„Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb în locul celui donat Ucrainei, dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede drept compensaţie. Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot pentru că putem şi pentru că aşa considerăm că este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacitate să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani. Pretenţia noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim recompensaţi rezonabil", a punctat Iohannis.