România deblochează fondurile din mecanismul de redresare şi rezilienţă. Comisia Europeană aplaudă progresele înregistrate
Comisia Europeană a suspendat plata României de 37,2 milioane de euro, pentru că a înregistrat progrese semnificative în implementarea planurilor de redresare şi rezilienţă. Concret, suspendarea se datorează măsurilor pe care românii le-a luat în promovarea tranziţiei ecologice. Totodată, prin îndeplinirea unor ținte din plan, Comisia a deblocat o parte din fondurile alocate României prin acest mecanism de sprijin.
Comisia Europeană a stabilit inițial că două jaloane specifice din a doua cerere de plată a României nu au fost îndeplinite corespunzător. Mai exact, în iunie 2023, jalonul 129, legat de capacităţile de producţie a hidrogenului verde, alături de jalonul 133, referitor la investiţiile în unități termice cu nivel redus de emisii de CO2, au fost considerate neîndeplinite.
Această abatere a dus la reţinerea sumei de 53,4 milioane de euro, iar autoritățile române au fost încurajate să ia măsuri pe o perioadă de şase luni. Mecanismul de suspendare a permis ţării să primească o plată parţială pentru jaloanele şi ţintele care au fost îndeplinite în mod satisfăcător, în timp ce i-a fost acordat timp suplimentar pentru îndeplinirea celorlalte exigențe.
Cu ajutorul timpul suplimentar obţinut, România a implementat eficient o serie de acţiuni, care au accelerat decarbonizarea industriei sale. Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit în mod satisfăcător. În consecinţă, oficialii au propus deblocarea sumei de 17,8 milioane de euro corespunzătoare acestui jalon.
În legătură cu jalonul 129, Executivul comunitar a notificat România că jalonul este în continuare la un stadiu mediocru, însă recunoaşte progresele efectuate în finalizarea lui. Acum România are la dispoziţie două luni pentru a trimite Comisiei observaţii suplimentare, după care urmează să fie decisă plata sumei aferente jalonului 129.
Planul de redresare al României a fost cotat la 28,5 miliarde de euro, distribuiți sub formă de granturi şi împrumuturi. Scopul este de a oferi baza materială necesară pentru realizarea investițiilor care să ajute la consolidarea economiei.
Comisia a achitat României până acum peste 9,41 miliarde de euro, echivalentul a 33% din toate fondurile alocate. România a îndeplinit doar 14% din toate jaloanele şi ţintele planului.