Republica Moldova este pregătită să înceapă discuțiile de aderare la UE

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
republica moldova ue
sursa: shutterstock.com/

Republica Moldova este nerăbdătoare să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană, însă calea integrării depinde de progresele pe care țara le va întreprinde pentru a se alinia standardelor impuse de blocul comunitar.

Republica Moldova depune eforturi pentru a îndeplini cerințele impuse de Uniunea Europeană ca să poată adera la blocul comunitar. Țara a întreprins o serie de reforme însă oficialii de la Chișinău se tem că Bruxelles-ul ar putea amâna perspectiva extinderii, relatează Financial Times.

„Moldova a îndeplinit toate cele trei recomandări stabilite de Comisia Europeană în noiembrie. Și am fi foarte recunoscători dacă statele membre vor aprecia aceste eforturi depuse până acum. Ne-am dori să vedem un cadru de negociere care să ne permită să accelerăm agenda noastră de reforme interne, astfel încât să putem adera la UE cât mai curând posibil”, a declarat Cristina Gherasimov, diplomatul Republicii Moldova desemnat să conducă negocierile pentru integrarea europeană a țării.

Liderii UE au convenit în decembrie să inițieze discuții oficiale de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, dar progresele au stagnat de atunci în stabilirea unei date de începere a negocierilor. În Republica Moldova, sprijinul public pentru aderarea la UE a crescut de la aproximativ 55%, înainte de decizia oficialilor din decembrie, la 68%, potrivit unui sondaj publicat luna trecută de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.