Recolta slabă de struguri determină Franța să revizuiască estimările privind producția de vin

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
vin vie
sursa: gettyimages.com/

Vremea nefavorabilă lovește industria viticolă din Franța. Potrivit estimărilor publicate de Ministerul francez al Agriculturii, producția de vin ar urma să se reducă până la 37,5 milioane hectolitri în acest an, cu 22% mai puţin decât cea de anul trecut.

Estimarea revizuită, bazată pe cele mai recente date privind recoltarea, este cu 15% sub media din ultimii cinci ani, care este de 44,2 milioane hectolitri. Un hectolitru este echivalent cu 100 de litri sau aproximativ 133 de sticle standard de vin.

Strugurii au avut şi ei de suferit de pe urma ploilor abundente care au căzut în Franţa în ultimele 12 luni. Excesul de umezeală a permis răspândirea bolilor în vii, informează Reuters. În plus, multe culturi de viţă de vie au avut de suferit de pe urma unui fenomen de polenizare deficitară, petrecut în perioada de înflorire.

Vinul este cel mai important produs agricol al Franţei. Însă sectorul se confruntă cu scăderea cererii pe plan intern, fenomen care a lovit unele zone importante pentru producţia de vin, precum Bordeaux. Viticultorii din această regiune au acceptat să defrişeze o suprafaţă de 8.000 de hectare de viţă de vie în 2024, pe fondul diminuării consumului național.