Realegerea lui Trump ar crește datoria Statelor Unite de două ori mai mult decât în cazul Kamalei Harris. Ce spun specialiștii
Planurile economice propuse de candidatul republican Donald Trump ar putea duce la o creştere a datoriei federale de aproape două ori mai mare decât cea estimată în cazul unei victorii a Kamalei Harris, conform unei analize realizate de Comitetul pentru un buget federal responsabil (CRFB), un grup nonpartizan din Washington.
Până în 2035, se prevede că datoria federală va creşte cu 7,5 miliarde de dolari dacă Trump va fi reales şi va implementa măsurile sale economice, care includ reduceri de taxe pentru persoane fizice şi juridice, tarife ridicate pentru bunurile importate şi deportarea a milioane de imigranţi, printre alte propuneri, scrie Financial Times.
Platforma economică a Kamalei Harris, care prevede extinderea creditelor fiscale pentru întreprinderile mici, îmbunătăţirea accesului la servicii de îngrijire a copiilor şi locuinţe accesibile, dar şi majorarea impozitelor pentru companii, ar creşte datoria federală cu 3,5 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă.
Raportul, care avertizează cu privire la un risc crescut de „criză fiscală”, a fost publicat cu doar cinci săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, o bătălie între republicanul Trump și democrata Harris. Sondajele arată o competiţie strânsă între cei doi candidaţi, care au plasat economia în centrul campaniilor lor.
„Următorul preşedinte va trebui să facă față unor provocări fiscale semnificative, inclusiv niveluri record ale datoriei, deficite structurale mari, creşterea plăţilor pentru dobânzi şi insolvenţa iminentă a unor programe esenţiale de fonduri fiduciare”, se arată în raportul CRFB. De asemenea, grupul a avertizat că datoria ridicată ar putea încetini creşterea economică şi slăbi securitatea naţională.
Analiza CRFB subliniază faptul că Trump a abandonat principiile prudenței fiscale, pe care candidații republicani și politicienii conservatori le-au susținut adesea în timpul campaniilor electorale. Pe lângă prelungirea reducerilor fiscale adoptate în 2017, Trump a promis recent noi reduceri de taxe, dacă va câștiga din nou alegerile.
Acestea includ o reducere a ratei impozitului pe profit şi scutiri individuale de taxe pentru veniturile din ore suplimentare, bacşişuri şi pensii. De asemenea, Trump a promis eliminarea plafonului pentru deducerile fiscale legate de plăţile de impozite locale şi de stat, o măsură criticată mai ales de proprietarii bogați de case din suburbii.
Potrivit CRFB, aceste reduceri de taxe ar adăuga 9 miliarde de dolari la datoria federală, însă un tarif universal şi alte taxe propuse ar compensa aproximativ 3 miliarde din această sumă.
Republicanii au cerut în trecut reducerea cheltuielilor guvernamentale, inclusiv pentru programele de sănătate şi pensii, pentru a compensa planurile lor de reducere a impozitelor. Totuşi, Trump a declarat că nu intenţionează să reducă aceste programe, preferând să limiteze cheltuielile pentru alte programe interne şi să se bazeze pe tarife pentru a creşte veniturile.
Pe de altă parte, măsurile cele mai costisitoare din platforma lui Harris vizează extinderea creditelor şi reducerilor fiscale pentru gospodăriile cu venituri sub 400.000 de dolari, precum şi pentru familiile cu copii mici.
Combinat, acestea sunt pe cale să crească datoria cu peste 4 trilioane de dolari, care vor fi parțial compensate de un câștig neașteptat de aproape 1 trilion de dolari, provenit din creșterea ratei impozitului pe corporații de la nivelul actual de 21%.
Având în vedere incertitudinea privind câștigătorul alegerilor, ce politici vor fi implementate și cum va evolua perspectiva economică, impactul este major, a notat CRFB în raportul său. În cel mai bun caz, platforma lui Harris nu ar adăuga la deficit, iar în cel mai rău caz ar crește datoria cu 8,1 trilioane de dolari. Pentru Trump, aceasta variază de la o creștere de 1,45 trilioane de dolari la una de puțin peste 15 trilioane de dolari.
Datoria națională se situează la 99% din Produsul Intern Brut, iar conform Biroului pentru Buget al Congresului, aceasta este pe cale să crească la 125% în următorii 10 ani dacă nu se fac schimbări în legislația actuală. Sub conducerea lui Harris, acel raport ar crește cu 8 puncte procentuale până la 133% din PIB. Sub Trump, ar crește cu 17 puncte procentuale, ajungând la 142% din PIB.