Realegerea lui Donald Trump aduce o serie de schimbări economice pe plan global. Ce măsuri va adopta noul președinte al SUA
Donald Trump a câștigat alegerile din Statele Unite. Revenirea lui Trump la Casa Albă va avea implicații uriașe în economia mondială, în primul rând deoarece miliardarul a promis că va schimba din temelii politica comercială a SUA.
Donald Trump a promis că dacă va reveni la Casa Albă va elimina deficitul comercial dintre Statele Unite și principalii săi parteneri economici. Vrea să facă asta prin impunerea de taxe vamale mai mari la importurile din aceste țări, care le-ar duce la niveluri nemaivăzute de la Marea Depresiune. El a vorbit despre tarife de zece, până la 20% pentru toate bunurile importate în SUA și a sugerat că acestea vor fi impuse inclusiv aliaților tradiționali, precum Uniunea Europeană, potrivit Reuters.
Trump vizează în special China, care ar fi vizată de tarife de cel puțin 60%. În campanie, el a promis că va elimina treptat importurile de bunuri precum electronice, oțel și produse farmaceutice din această țară. De asemenea, vrea să interzică companiilor chineze să dețină proprietăți imobiliare și infrastructură din SUA în sectoarele energetice și tehnologice.
În vreme, în primul mandat, Trump a impus taxele vamale la importuri din China în valoare de 380 de miliarde de dolari, propunerile sale actuale ar acoperi mărfuri cu o valoare de zece ori mai mare.
Deși politicianul spune că asta va elimina deficitul comercial al Statelor Unite, criticii spun că ar duce la creșteri de prețuri pentru consumatorii americani.
De asemenea, măsurile vor afecta creșterea economică globală, deoarece consumatorii americani își vor reduce achizițiile de produse străine.
Banca elvețiană UBS estimează că un tarif de 60% la bunurile din China și taxe vamale de 10% pentru restul importurilor ar reduce creșterea economică globală cu un punct procentual în 2026.
Totodată, o analiză a London School of Economics and Political Science arată că măsura va reduce cu 0,68% PIB-ul Chinei și cu 0,11% pe cel al Uniunii Europene.
Planurile economice ale lui Trump vor afecta economiile mondiale și în alt mod. Analiștii Citi se așteaptă ca dolarul să se aprecieze pe măsură ce inflația va crește din cauza tarifelor și va determina Rezerva Federală să majoreze dobânzile.
Dar când dolarul crește, alte monede se depreciază și majorează costurile importurilor pentru aceste state. De asemenea, un dolar mai puternic scumpește rambursarea datoriilor în dolari de către guvernele străine.
Măsurile anunțate de viitorul președinte american au efecte și asupra climei. Trump a promis că va crește producția de combustibili fosili din Statele Unite, ușurând procesul de autorizare pentru forarea pe terenurile federale și va încuraja construcția de noi conducte de gaze naturale. Asta inclusiv prin anularea reglementărilor de mediu care limitează forajele de petrol și gaze și exploatarea cărbunelui.
Totodată, Trump a promis că va scoate din nou Statele Unite din Acordurile Climatice de la Paris, prin care statele s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, și că va sprijini creșterea producției de energie nucleară.
De asemenea, Donald Trump a spus că va retrage fondurile necheltuite din Legea de reducere a inflației a președintelui Biden, care include subvenții de sute de miliarde de dolari pentru vehiculele electrice, energia solari și eoliană și alte politici care vizează reducerea emisiilor.
Pe lângă măsurile comerciale și energetice, Trump a promis că va reduce reglementările federale despre care spune că limitează crearea de locuri de muncă.
El s-a angajat să prelungească reducerile de taxe pe care le-a promulgat în 2017, care urmează să expire anul viitor. De asemenea, echipa sa discută despre o nouă rundă de reduceri de taxe pentru persoanele fizice și companii.
Astfel, Trump s-a angajat să reducă impozitul pe profit de la 215 la 15% pentru companiile care își fabrică produsele în Statele Unite.
El a mai propus scutirea de impozit a veniturilor din bacșișuri și a celor pe orele suplimentare. Mai mult, s-a angajat să elimine impozitul pe beneficiile de asigurări sociale.
Majoritatea, dacă nu toate, propunerile sale fiscale ar necesita aprobarea Congresului, dar misiunea se anunță mai ușoară după ce republicanii au câştigat majoritatea în Senat şi conduc la Camera Reprezentanţilor.
Conform unor estimări citate de Financial Times, datoria federală va crește cu 7.500 de miliarde de dolari până în 2035 dacă Donald Trump va implementa măsurile sale economice.