Rata șomajului în zona euro se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. România este sub media Uniunii Europene

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
somer
sursa: shutterstock.com/

Eurostat a publicat o serie de date care arată că rata şomajului în zona euro s-a redus uşor în luna iulie, până la 6,4%, de la un nivel de 6,5% înregistrat în lunile aprilie, mai şi iunie. În pofida unui context de creştere economică slabă, rata şomajului este la cel mai redus nivel înregistrat de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998.

Situaţia este similară în Uniunea Europeană, unde rata şomajului a rămas stabilă la 6%, cel mai mic nivel din istorie.

Şomajul este în scădere în Europa începând de la mijlocul lui 2021, graţie relansării economice solide post-Covid care a urmat unei recesiuni istorice. În pofida stagnării activităţii economice în zona euro, începând de la finele lui 2022, ca urmare a consecinţelor războiului din Ucraina şi exploziei inflaţiei, rata şomajului a continuat să scadă pentru a se stabiliza începând din primăvara lui 2023 la un nivel fără precedent în ultimul sfert de secol.

În cifre absolute, 13,11 milioane de persoane din UE erau în şomaj în luna iulie, dintre care 10,99 milioane în ţările care fac parte din zona euro. În rândul statelor membre, cele mai scăzute rate ale şomajului au fost înregistrate în Cehia (2,7%) şi Polonia (2,9%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale şomajului se înregistrează în Spania (11,5%) şi Grecia (9,9%).

În medie, la momentul actual sunt aproape 2800 de șomeri la niveulul UE în timp ce în România, totalul acestora însumează 451. Dacă în capitală, oportunitățile de muncă au fost mereu accesibile, aceeași situație nu se regăsește în restul țării.

Potrivit datelor europene, România este pe locul trei la capitolul absorbției forței de muncă în rândul tinerilor proaspăt absolvenți.