Răsturnare de situaţie: Preţurile locuinţelor din zona euro au crescut pentru prima dată în mai mult de un an
Preţurile locuinţelor din zona euro au crescut pentru prima dată în mai mult de un an, conform statisticilor oficiale care sugerează că ratele ipotecare mai mici alimentează redresarea pieţei imobiliare din regiune.
Preţurile locuinţelor din uniunea monetară au crescut cu 1,3% în al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate joi de Eurostat. Creşterea vine după patru trimestre consecutive de contracţii anuale, scrie Financial Times.
Cererea pe piaţa imobiliară europeană a scăzut pe măsură ce costul creditelor pentru locuinţe a crescut de la începutul anului 2022. Însă ratele ipotecare au scăzut în acest an pe fondul aşteptărilor ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă ratele dobânzilor. Rata cheie a depozitelor BCE se situează la 3,5% după ce a redus ratele în iunie şi septembrie, investitorii anticipând o nouă reducere de un sfert de punct luna viitoare.
„Prețurile locuințelor din zona euro încep în sfârșit să se redreseze”, a spus Tomasz Wieladek, economist-șef pe Europa la compania de investiții T Rowe Price, adăugând că „accesibilitatea creditelor ipotecare s-a îmbunătățit semnificativ”, ca urmare a unei piețe a muncii rezistente și unei creşteri importante a venitului disponibil, pe măsură ce prețurile la energie s-au redus.
Franziska Biehl, economist la ING, a menționat că, pe lângă ratele mai mici ale creditelor ipotecare, redresarea sectorului imobiliar rezidențial a fost susținută și de salariile mai mari. Statisticile oficiale arată că salariile cresc într-un ritm mai rapid decât inflația.
Date publicate miercuri de BCE au arătat că rata ipotecară medie pentru noile contracte a scăzut la 3,7% în august, de la peste 4% în noiembrie anul trecut. Media era de 1,3% în ianuarie 2022.
BCE a început să majoreze ratele dobânzilor din 2022, ca răspuns la creșterea inflației. Cu toate acestea, inflația din zona euro a scăzut la 1,8% în septembrie, coborând sub ținta pe termen mediu a BCE de 2% pentru prima dată în trei ani, deschizând calea pentru mai multe reduceri ale ratelor dobânzii.
Comparativ cu trimestrul anterior, prețurile locuințelor din zona euro au crescut cu 1,8% în cele trei luni până în iunie, cea mai rapidă creștere trimestrială din ultimii doi ani, potrivit datelor Eurostat. În piața imobiliară grav afectată din Germania, care a suferit șapte trimestre de contracție, prețurile locuințelor au crescut cu 1,3% de la trimestru la trimestru. Prețurile locuințelor din cea mai mare economie a Europei sunt încă cu 12% sub vârful lor din 2022, în ciuda recentei redresări, și au scăzut cu 2,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Creșteri anuale ale prețurilor peste medie au fost raportate în multe piețe, cu Olanda, Spania și Portugalia raportând creșteri de aproape 8% în al doilea trimestru. Prețurile anuale au crescut cu 10% în Croația, cel mai nou membru al blocului monetar.
Prețurile locuințelor au revenit, de asemenea, pe o traiectorie ascendentă în Italia.