Rachete rusești, componente americane: producătorii de peste ocean neagă orice implicare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
componente americane racheta rusa
sursa: profimediaimages.ro/

Rusia a lansat mii de rachete pe teritoriul ucrainean în ultimii doi ani, astfel că, trupele Kievului au avut timp să le demonteze și analizeze. Rezultatul este unul surprinzător: rușii încă fac rost de componente interzise, chiar de la cel mai important aliat al ucrainenilor.

Rachetele de croazieră Iskander-K au semănat teroare în Ucraina, unde au făcut numeroase victime printre civili. Rămășițele culese după ce și-au atins ținta sau au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană au fost colectate și analizate într-un laborator din Kiev.

Nu mare le-a fost mirarea specialiștilor când au constatat existența mai multor tipuri de componente produse de patru firme occidentale. Însă, adevarata lovitură a fost descoperirea sistemului de navigație SN-99, produs de americani.

Rusia se află sub un regim dur de sancțiuni, care teoretic, fac imposibile anumite schimburi comerciale. Însă, Kremlinul a găsit o cale să pună mâna pe componentele sofisticate de producție străină. Sistemul de navigație SN-99 se conectează direct la sateliți și conduce racheta hipersonică Iskander cu precizie spre țintă. Arma patentată de ruși cu tehnologie americană reprezintă coșmarul armatei ucrainene.

Combinația letală i-a făcut pe oficialii de la Kiev să-i chestioneze pe omologii americani. Răspunsul a fost prompt: nu știu cum au ajuns componentele produse în SUA în fabricile de armament rusești. Realitatea este însă alta. 

Piesele fabricate în Statele Unite sunt cumpărate de intermediari de la furnizorul originial, care în final le vând pe piața neagră către ruși. După 2-3 vânzări între firmele fantomă, componentele își pierd urma, relatează Bloomberg.

Deși nu au beneficiat de pe urma tranzacțiilor, companiile mamă, mai ales din domeniul tehnologiei și apărării, ar trebui să fie responsabile cui vând echipamente. Revânzarea componentelor occidentale este o afacere de milioane dolari. Doar anul trecut, Rusia a importat procesoare și alte piese esențiale pentru rachetele sale în valoare de peste 300 de milioane de dolari.