Putin, îmbătrânit și înconjurat de adulatori, se poate lansa în acțiuni și mai nesăbuite, greu de anticipat

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Putin viseaza la Europa
Foto: Profimedia

Ambițiile președintelui Vladimir Putin sunt similare cu ale fostului lider rus Stalin. Un conducător rus îmbătrânit, înconjurat de adulatori, se poate lansa în acțiuni și mai nesăbuite în următorii ani, greu de anticipat. NATO și UE nu au găsit diplomatic nicio soluție care să aducă pacea în regiunea noastră. Putin rescrie istoria, ca înaintașii săi.

Un număr tot mai mare de înalți oficiali ai NATO avertizează că războiul din Ucraina ar putea depăși granițele țării și indubitabil se va extinde la nivelul continentului european într-un viitor nu foarte îndepărtat. Kremlinul neagă ipoteza, deși afirmații similare au făcut și înaintea invadării vecinilor.

Cu siguranță, atacarea celei mai puternice alianțe militare din istorie ar avea consecințe catastrofale pentru Rusia. Problema este că acum doi ani, invadarea Ucrainei a fost, de asemenea, contraproductivă pentru interesele Moscovei și totuși președintele Vladimir Putin a optat pentru acest curs. Viziunea deformată a liderului de la Kremlin asupra războiului este acum cel mai grav risc pentru securitatea europeană și rusă.

Deși Europa a fost mai preocupată de problemele energetice și înarmarea Kievului pentru a se apăra, securitatea continentului rămâne incertă. Politica duală a unor state membre NATO, precum Ungaria și Turcia, combinată cu neînțelegerile venite pe ruta Washington-Berlin-Paris au divizat interesele în blocul militar. Pe fondul acestor diferențe profunde, progresul negocierilor cu Rusia a stagnat.

Europenii și-au făcut planuri legate de reconstrucția Ucrainei după război, având speranța că ostilitățile se vor încheia curând. Însă, liderii nu au luat neapărat în considerare că susținerea logistică a militarilor ucraineni apasă tot mai greu pe bugetul statelor europene de când Congresul american a blocat finanțarea Kievului. Presiunea apasă mai ales pe umerii membrilor aflați pe frontiera răsăriteană a alianței.

O victorie ucraineană, așa cum președintele Volodimir Zelenski dorește, este improbabilă deocamdată. Sprijinul militar acordat ucrainenilor rămâne esențial, dar nu este suficient pentru ca Europa să-și asigure securitatea.

Putin rescrie istoria ca înaintașii săi

Previziunea greșită a lui Putin referitoare la subjugarea Ucrainei într-o „operațiune militară specială” rapidă a dus la acțiuni dezastruoase din punct de vedere umanitar și economic. Cu toate acestea, după înfrângeri dureroase și ajustări costisitoare, Rusia pare să aibă un avantaj în războiul de uzură care s-a profilat.

Președintele rus se aseamănă cu Iosif Stalin în cel de-al Doilea Război Mondial, relatează Financial Times.

„Mă aflu acum în aceeași poziție ca Iosif Vissarionovici Stalin la sfârșitul anului 1942. Cele mai grele bătălii pot fi încă în față, dar traiectoria indică victorie”, a declarat criptic Putin.

În primul an al invaziei, o parte din elita rusă a contestat în mod privat înțelepciunea lui Putin. Acum, contestatarii săi au fost reduși complet la tăcere odată cu moartea în închisoare a liderului opoziției, Alexei Navalnîi. Având în vedere că Putin urmează să-și prelungească mandatul prezidențial cu încă șase ani luna viitoare, este greu de prezis dacă liderul îmbătrânit va ridica miza în raport cu Occidentul.

Președintele rus este disperat să-și asigure locul în istorie ca omul care a răzbunat umilirea prăbușirii Uniunii Sovietice, iar sancțiunile economice și sprijinul manifestat de NATO față de Ucraina nu fac decât să accelereze ambițiile lui Putin ca Rusia să fie recunoscută de toată lumea drept un pol global de putere.

Europa trebuie să-și dezvolte industria de armament pentru a se putea apăra singură

Dacă Moscova consideră că nicio putere occidentală majoră nu are resursele și voința de a lupta pentru aliați minori precum statele baltice, ar putea fi tentată să testeze angajamentul NATO față de apărarea colectivă. Retorica fostului președinte al SUA și actual candidat prezidențial, Donald Trump, creează, de asemenea, o iluzie periculoasă că Statele Unite nu vor interveni dacă Putin va ataca țările membre NATO.

Deși șansele unui astfel de scenariu sunt momentan reduse, a nu le lua în serios este o invitație la probleme viitoare. Nu există soluții rapide, altele decât investiția Europei în capacitățile sale militare. Dezvoltarea industriei de armament europene va crea noi locuri de muncă și implicit, produsul intern brut va crește. Reversul medaliei: majorarea bugetelor pentru apărare va diminua resursele alocate pentru sănătate, educație și servicii sociale. Liderii Europei trebuie să găsească un echilibru prin care balanța dintre cheltuielile sociale și cele destinate securității colective să nu implice alegeri dificile.