Producătorii francezi de şampanie sunt nemulțumiți de scăderea vânzărilor. Lipsa cererii reduce recolta de struguri

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
sampanie franta
sursa: gettyimages.com/

Producătorii de şampanie din Franţa au raportat scăderi ale vânzărilor cu peste 15% în prima jumătate a anului. Lipsa interesului consumatorilor determină viticultorii să reducă oferta de struguri.

În primele şase luni ale anului 2024, producătorii de şampanie din Franţa au vândut 106,7 milioane de sticle. Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, vânzările sunt în scădere cu 15,2%, relatează Reuters.

"Situaţia economică din Franța a modificat comportamentul consumatorilor. Astfel, șampania a devenit un bun tot mai puțin cumpărat. Totodată, contextul geopolitic mondial afectează cererea. Din aceste cauze, recolta de struguri din regiunea Champagne se va reduce de la 11.400 de kilograme pe hectar la 10.000 de kilograme de struguri care pot fi culeşi de pe un hectar de vie", susține asociaţia producătorilor de șampanie din Franța.

Anual, producătorii francezi de șampanie exportă aproape 300 de milioane de sticle, în timp ce alte peste un miliard sunt stocate în pivniţe. Spre deosebire de vin, șampania este realizată dintr-un amestec de struguri culeși din recoltele precedente, care sunt depozitați în condiții optime de temperatură și umiditate. Din acest motiv, reducerea anunțată nu pune în pericol cantitatea de șampanie produsă, deoarece stocurile de struguri sunt refăcute în anii buni pentru a compensa recoltele slabe.