Portugalia vrea să scutească emigranții de taxe. Guvernul încurajează venirea muncitorilor calificați

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
portugalia emigranti bani
sursa: shutterstock.com/

Guvernul portughez a anunțat joi reintroducerea unei măsuri care acordă reduceri fiscale rezidenţior străini. Opozanții critică decizia autorităților pentru că în trecut a generat creșterea prețului pe piața imobiliară.

Măsura controversată a fost introdusă în 2009, pentru a atrage investitori şi profesionişti, din dorința de a contrabalansa efectele crizei financiare globale. Cei care deveneau rezidenţi puteau petrece perioade de peste 183 de zile pe an în Portugalia și beneficiau de o cotă specială de impozitare în cuantum de 20% pentru veniturile realizate țară. Dacă veniturile erau taxate în țara de origine, nu mai plăteau cota de impozitare. De acest program au putut beneficia şi cetăţenii portughezi care au trăit în străinătate timp de cinci ani.

Fostul premier portughez, Antonio Costa, susține că această schemă de ajutor a majorat preţuril de pe piaţa imobiliară. 

”Este o nedreptate fiscală care nu se mai justifică și nu ar mai trebui repetată", apreciază Costa.

De altfel, guvernul condus de Antonio Costa a decis să elimine acest program, relatează Financial Times. Nu toți oficialii portughezi sunt contra reintroducerii schemei.

"Singura diferență față de vechiul program este că salariile şi veniturile profesioniştilor vor fi acoperite în continuare de scutirea de taxe dar nu şi pensiile, dividendele sau câştigurile de capital. Avem încă nevoie de muncitori calificaţi pentru a putea susține creşterea economică", a declarat ministrul de finanţe, Joaquim Miranda Sarmento.