Polonia începe construcția primei sale centrale nucleare. Investiția depășește un miliard de dolari

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
polonia centrala
sursa: gettyimages.com/

Polonia vrea să investească 1,2 miliarde de dolari din bugetul alocat pe 2025 pentru a construi prima sa centrală nucleară. Intenția autorităților de la Varșovia este de a se îndepărta de vechile tehnologii energetice poluante.

Acest proiect se va întinde pe cinci ani, în perioada 2025 - 2030 și va fi sprijinit de Statele Unite, care vor furniza tehnologia necesară dezvoltării primei centrale nucleare poloneze. Planul autorităţilor de la Varşovia prognozează că atomocentrala, amplasată pe malul Mării Baltice, va începe să funcţioneze peste aproximativ 10 ani.

„Polonia are nevoie atât de energie regenerabilă, cât şi de energie nucleară pentru a reduce preţurile la electricitate”, a declarat ministrul Finanţelor, Andrzej Domanski, la un eveniment organizat la Olsztyn, nord-estul Poloniei.

Centrala construită de grupul american Westinghouse la Choczewo, în apropiere de coasta Mării Baltice, ar urma să aibă trei reactoare nucleare, iar autorităţile de la Varşovia intenţionează ca ulterior să selecteze o altă companie care să construiască alte trei reactoare, transmite Bloomberg.