Polonia devine scutul estic al Europei. Autoritățile investesc sume record în fortificarea granițelor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
polonia fortificatii
sursa: profimediaimages.ro/

Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera Uniunii Europene, în faţa unor potenţiale atacuri externe.

Polonia, al cărei teritoriu se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad şi cu Republica Belarus, precum şi cu Ucraina, este îngrijorată că ar putea deveni următoarea ţintă a Moscovei. În faţa ameninţării ruse, Varşovia a întreprins o modernizare rapidă a armatei sale, cu un buget de apărare de circa 4% din PIB, cel mai ridicat din statele membre ale NATO, relatează Associated Press.

"Am luat decizia de a investi circa 2,5 de miliarde de euro în securitatea noastră şi mai ales în securizarea frontierei noastre estice. Acest sistem de fortificaţii va întări cei peste 400 de kilometri de frontieră cu Rusia şi Belarus. Este un element de descurajare prin care vom respinge războiul dacă va sosi la granițele noastre", a declarat prim-ministrul Donald Tusk.

De la declanşarea războiului în țara vecină, Polonia a devenit principala rută de tranzit pentru armamentul occidental livrat Ucrainei.