Planuri pentru economia Marii Britanii: Ministrul de Finanțe pregătește taxe mai mari și investiții

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
economia britanica
sursa: shutterstock.com/

Ministrul britanic de Finanțe, Rachel Reeves, va încerca să schimbe viitorul celei de-a șasea economii ca mărime din lume și al Guvernului condus de premierul Keir Starmer, săptămâna viitoare, cu creșteri semnificative ale cheltuielilor publice și taxelor.

Primul buget al Partidului Laburist din ultimii 14 ani va pune capăt unei perioade lungi de speculații despre cât de mult vor împrumuta Reeves și Starmer pentru investiții în infrastructură și cât de mult vor afecta contribuabilii, scrie Reuters.

Reeves, fost economist la Banca Angliei, a spus că nu va lăsa datoria publică să crească necontrolat, iar bugetul pe care îl va prezenta miercuri este probabil să includă o serie de măsuri pentru creșterea veniturilor guvernamentale, o perspectivă care a îngrijorat gospodăriile și afacerile.

„Nu am mai văzut niciodată acest nivel de interes pentru un buget”, a spus Amanda Tickel, lider global pentru politici fiscale și juridice la firma de contabilitate Deloitte. „Este un nou Guvern care va trebui, probabil, să acționeze la scară largă și, de asemenea, să facă față provocărilor majore. Ne putem aștepta la o schimbare semnificativă față de trecut.”

Electoratul s-a îndreptat către laburiști la alegerile din iulie în mare parte datorită promisiunii de redresare a serviciilor publice, de la închisorile supraaglomerate și locuințele sociale în ruină până la serviciul de sănătate suprasolicitat.

Reeves planifică măsuri fiscale în valoare de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline (52 de miliarde de dolari), potrivit surselor guvernamentale, majoritatea provenind din creșteri de taxe și tăieri ale unor servicii publice, pentru a-și respecta promisiunea de a acoperi cheltuielile zilnice fără a împrumuta bani.

Starmer a promis să protejeze „oamenii care muncesc”, dar Reeves nu a exclus posibilitatea de a cere firmelor să plătească mai mult pentru contribuțiile angajaților la asigurarea socială — o schimbare care ar putea afecta salariile și angajările — sau să crească taxele pe venit.

Taxele pe câștigurile de capital și dividende, moșteniri, combustibil și, posibil, pensii private sunt, de asemenea, în discuție.

Analiștii așteaptă ca Reeves și Starmer să relaxeze probabil regulile privind împrumuturile pentru a crește investițiile. Ei speră că alocarea mai multor fonduri publice pentru rețelele de energie, transport și alte părți de infrastructură va atrage investiții private necesare pentru a transforma economia lentă a Marii Britanii în țara cu cea mai rapidă creștere din Grupul celor Șapte, depășind chiar și Statele Unite.

„Trebuie să investim mai mult pentru a ne dezvolta economia și pentru a valorifica oportunitățile uriașe care există în domeniul digital, tehnologie și energia verde”, a spus Reeves joi. „Dar vom putea face asta doar dacă schimbăm modul în care măsurăm datoria.”