Parlamentul European adoptă noul buget UE. Cum va arăta din 2025

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
fonduri ue
sursa: gettyimages.com/

Noul buget al Uniunii Europene pe 2025 a fost adoptat în Parlamentul European fără prea multe rețineri și este cu 6% mai mare decât cel din anul curent. Acest acord încearcă să răspundă provocărilor actuale cu scopul de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor europeni.

Bugetul total alocat pe 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 10 miliarde de euro mai mult decât în 2024 și prevede fonduri suplimentare pentru programele de cercetare desfășurate la nivel european, precum Erasmus+ (422 milioane euro) şi Orizont Europa (20 milioane euro). Totodată, răspunde problemelor legate de sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă.

„Acest buget va contracara provocări urgente, inclusiv agresiunea rusă împotriva Ucrainei, presiunile continue ale migraţiei, criza tot mai profundă din Orientul Mijlociu, impactul dezastrelor naturale şi, crucial, competitivitatea economiilor noastre. Astfel, Uniunea Europeană se va putea adapta eficient la aceste realităţi presante", a declarat preşedintele Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, Johan Van Overtveldt.

Cum au obținut eurodeputaţii fonduri suplimentare în bugetul anual

Aleșii au negociat cu succes o sumă suplimentară de 230,7 milioane euro peste propunerea iniţială a Comisiei, concentrându-se pe iniţiative-cheie, inclusiv cercetarea, sănătatea, educaţia, fermierii tineri, coordonarea schemelor de securitate socială, răspunsul la situaţii de criză provocate de dezastre naturale, acţiunea climatică, ajutorul umanitar, mobilitatea militară şi gestionarea frontierelor.

„Bugetul UE pentru 2025, de aproape 200 de miliarde euro, este cu 6% mai mare decât cel din 2024, reprezentând o creştere de 10 miliarde euro, ceea ce ne va permite să răspundem nevoilor europenilor şi să rambursăm măsurile de redresare economică post-pandemie fără a tăia din programele-cheie”, a declarat eurodeputatul român Victor Negrescu (grupul S&D), raportor general în comisia de buget a uniunii.

Peste 90% din bugetul UE finanţează activităţi în ţările membre şi în afara acestora, iar de aceşti bani beneficiază cetăţeni, regiuni, fermieri, cercetători, studenţi, ONG-uri şi întreprinderi. Spre deosebire de bugetele naţionale, bugetul Uniunii Europene este orientat în principal spre investiţii, pentru a genera creştere şi oportunităţi pe întreg teritoriul spațiului comunitar.