Organizațiile palestiniene contestă în instanță vânzarea de arme către Israel. Un tribunal britanic le-a respins acțiunea

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
arme israel
sursa: gettyimages.com/

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a respins un recurs care viza suspendarea exporturilor de arme britanice către Israel, informează Agerpres.

Organizaţia palestiniană de apărare a drepturilor omului Al-Haq, reprezentată de reţeaua de avocaţi Global Legal Action Network (GLAN), va încerca să obţină anularea acestei decizii, au adăugat avocaţii într-o declaraţie transmisă AFP. Acuzând Marea Britanie că încalcă dreptul internaţional şi propriile reglementări privind exporturile de arme, reclamanţii iniţiaseră procedura respectivă în faţa justiţiei britanice la sfârşitul lui ianuarie.

Dosarul se bazează în principal pe reglementările în vigoare în Marea Britanie ce interzic exporturile de arme atunci când există un risc clar de folosire a lor cu încălcarea dreptului internaţional.

Reclamanţii au invocat de asemenea decizia din 26 ianuarie a Curţii Internaţionale de Justiţie care, sesizată de Africa de Sud, a cerut Israelului să împiedice orice eventual act de 'genocid' în Gaza.

Conform unui raport publicat în ianuarie de 16 organizaţii umanitare, o mare parte dintre armele utilizate de Israel în Gaza conţin piese provenite din Marea Britanie.

La mijlocul lunii februarie, Curtea de Apel olandeză a ordonat Ţărilor de Jos să înceteze exportul de piese pentru avioane F-35 către Israel, invocând 'un risc evident ca în Fâşia Gaza să fie comise încălcări grave ale dreptului umanitar al războiului'.