NATO: Ucraina trebuie să învingă. Aliații promit suport financiar anual

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
nato summit washington
sursa: profimediaimages.ro/

Liderii NATO și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina în cadrul summitului desfășurat la Washington, au promis integrarea acesteia în structurile organizației, fără a preciza o dată anume și au făcut apel către Rusia să-și retragă trupele cantonate în regiunea Transnistria din Republica Moldova.

Ucraina va beneficia de minim 40 de miliarde de euro anual din partea țărilor membre NATO, începând cu 2025, până când va reuși să prevaleze în lupta cu Rusia. De asemenea, suma va putea fi revizuită și adaptată în funcţie de nevoile Kievului.

"NATO susţine aspiraţiile euroatlantice ale ucrainenilor, iar acest angajament pe calea integrării este ireversibil. De anul viitor, vom pune la dispoziție Ucrainei cel puţin 40 de miliarde de euro sub formă de asistență militară. Acest pachet de bază va fi anual, adaptat pe nevoile Kievului și ne va permite să menţinem asistenţa de securitate la un nivel sustenabil, astfel încât Ucraina să câştige la un moment dat războiul", arată textul declaraţiei finale a celor 32 de ţări membre NATO.

Totodată, aliații fac apel ca Rusia să-și retragă trupele staționate ilegal în Republica Moldova şi Georgia, pentru a nu mai accentua criza regională de securitate.

„Rusia trebuie să-și retragă complet și necondiționat toate trupele din Ucraina, în conformitate cu rezoluțiile Adunării Generale a ONU. Acest război nu are sens, în condițiile în care nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea. De asemenea, solicităm Rusiei să-și retragă toate trupele din Republica Moldova și Georgia, staționate acolo fără consimțământul gazdelor”, susțin aliații.