Marea Britanie nu a respectat condițiile post-BREXIT impuse de UE. Oficialii de la Bruxelles trimit Londrei avertismente

Alexandru Gologan Data publicării:
probleme brexit
sursa: gettyimages.com/

Relația dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit s-a corodat post-BREXIT, pentru că britanicii nu au reușit să implementeze acordurile legate de Irlanda de Nord și drepturile cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie.

Noul premier britanic, Keir Starmer a declarat recent că unul dintre obiectivele guvernului său este să repare relația UE-UK printr-un nou pact care va garanta mobilitatea cetățenilor, mărfurilor și va facilita tarife avantajoase de ambele părți.

„Ne vom onora angajamentele asumate post-BREXIT înainte de a începe orice discuție pe alte teme cu Uniunea Europeană. Totuși, aș vrea să precizez că refacerea relației cu UE este prioritară și odată refăcută, va aduce avantaje de ambele părți”, a declarat Starmer.

Comisia Europeană nu este impresionată de retorica Londrei și i-a trimis o listă cu opt cereri care trebuie îndeplinite pentru a demonstra angajamentul real al guvernului britanic față de cele două acorduri neîndeplinite post-Brexit.

„Uniunea Europeană vrea să vadă dacă omologii britanici fac pași concreți în direcția îndeplinirii angajamentelor. De aceea, cele opt cereri solicitate sunt esențiale pentru refacerea acestei relații”, precizează un oficial de la Bruxelles.

Pentru a-i presa și mai mult pe britanici, UE le-a trimis o notificare prin care au fost înștiințați că mai au la dispoziție două luni să abordeze problema nerespectării regulamentului de liberă circulație în perioada de tranziție a Brexitului, relatează Financial Times. În caz contrar, vor ajunge să rezolve litigiul îna fața Curții Europene de Justiție.