Marea Britanie are nevoie de investiții suplimentare pentru creșterea economică: 1.300 miliarde de dolari, arată un raport

G.C. Data publicării:
economie marea britanie
sursa: shutterstock.com/

Marea Britanie are nevoie de investiții suplimentare de 1.000 de miliarde lire sterline (1.300 miliarde de dolari) în următorul deceniu, pentru a-și dezvolta economia, potrivit unui raport citat de Reuters.

Noul prim-ministru britanic Keir Starmer a spus că își dorește ca economia să atingă o creștere anuală de 2,5% atunci când făcea campanie în preajma alegerilor din 4 iulie, un ritm pe care Marea Britanie nu l-a atins în mod regulat de înainte de criza financiară din 2008.

O rată anuală de creștere de 3% ar necesita investiții suplimentare de 100 de miliarde de lire sterline pe an în următorii 10 ani, în special în domeniile energie, imobiliare și capital de risc, potrivit raportului realizat de grupul de lobby al serviciilor financiare din Marea Britanie Capital Markets Industry Taskforce.

Investiția ar putea proveni din cele 6.000 de miliarde de lire sterline de capital pe termen lung din sectorul pensiilor și asigurărilor din Marea Britanie, a declarat pentru Reuters autorul principal al raportului, Nigel Wilson, fostul șef al Legal & General.

Economia britanică are nevoie de un plus de 50 de miliarde de lire sterline anual în investiții în energie, pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică, 30 de miliarde de lire în locuințe și 20-30 de miliarde de lire în capital de risc, se arată în raport.

Guvernul ar trebui să analizeze stimulentele pentru investiții, precum reducerea impozitelor pe acțiuni pentru investitorii de retail, a adăugat raportul.