Mai puțini bani pentru război. Germania reduce la jumătate ajutorul militar destinat Ucrainei în 2025

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Ucraina
sursa: shutterstock.com/

Germania intenţionează să reducă la jumătate cheltuielile militare în favoarea Ucrainei în 2025, ca parte a economiilor bugetare. Decizia a făcut obiectul unui acord între cancelarul social-democrat Olaf Scholz şi ministrul Finanţelor, Christian Lindner, din cadrul Partidului Liberal (FDP), potrivit publicației Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Berlin, al doilea contributor după Statele Unite, va oferi Kievului aproximativ 8 miliarde de euro în acest an, dar ajutoarele vor fi, conform raportărilor, reduse la jumătate anul viitor, la 4 miliarde de euro. În 2026, Ucraina ar putea primi 3 miliarde de euro din partea Germaniei și 500 milioane de euro în 2027 și 2028.

Reuters a raportat în mai, citând o sursă anonimă, că Berlinul plănuia să majoreze ajutoarele militare pentru Ucraina cu încă 3,8 miliarde de euro în 2024, însă cererea ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, nu a fost aprobată de Ministerul de Finanțe.

De la debutul conflictului, Uniunea Europeană (UE) și țările din Grupul celor 7 (G7) din afara UE au înghețat aproximativ 300 miliarde de euro din activele Băncii Centrale a Rusiei, dar a existat o lipsă de consens privind modul de a redirecționa fondurile către Ucraina.

Liderii G7 au confirmat public în iunie un acord privind planul de a oferi Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, iar Lindner se așteaptă ca acești bani să acopere o parte semnificativă din nevoile militare. Totuși, decizia G7 este departe de a fi finalizată și negocierile între națiuni sunt în curs de desfășurare.