Mai multe tarife, mai puțină birocrație: impactul victoriei lui Trump asupra industriilor la nivel global 

G.C. Data publicării:
industrie
sursa: shutterstock.com/

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA îndeamnă investitorii și liderii de afaceri din întreaga lume să încerce să evalueze impactul unui nou mandat al republicanului la Casa Albă.

Bursele, dolarul și Bitcoin-ul au reacționat imediat și au înregistrat o creștere după victoria lui Trump, în timp ce acțiunile companiilor de apărare, operatorii de închisori și Tesla, deținută de Elon Musk, au urcat brusc. În schimb, acțiunile companiilor de energie regenerabilă și ale producătorilor de automobile germani au scăzut. 

Producție și automobile

Producătorii globali se află în vizorul lui Trump. Tarifele pe care le-a promis în timpul campaniei electorale, de 10% pentru toate importurile de bunuri – și până la 60% și 100% pentru China și Mexic – se vor traduce în prețurile plătite de consumatorii americani. Prețurile vor crește, iar volumul importurilor se va reduce.

Industria farmaceutică, auto și chimică sunt cele mai expuse, deoarece reprezintă cea mai mare parte a exporturilor europene către SUA, conform agenției de rating Morningstar DBRS, scrie The Guardian. Prețul acțiunilor producătorilor auto europeni, precum BMW și Mercedes-Benz, a scăzut brusc miercuri. Vezi și Acțiunile producătorilor auto germani scad după anunţul victoriei lui Trump. Oficialul promite tarife comerciale dure 

Producătorii de vaccinuri din întreaga lume, precum Pfizer, BioNTech și GSK, vor urmări cu atenție echipa lui Trump, după ce președintele a indicat că va discuta noi politici în sector cu Robert F. Kennedy Jr., un aliat antivaccin.

Pe termen lung, mai mulți producători internaționali ar putea încerca să ocolească tarifele, construind fabrici în SUA. Subsidiarele Volkswagen, Audi și Porsche, ar putea fi deosebit de vulnerabile deoarece nu au operațiuni pe piața americană.

Tehnologie

Tehnologia reprezintă o industrie cheie pentru economia SUA, iar Trump și-a declarat deja sprijinul pentru sectorul criptomonedelor.

În timpul campaniei electorale, acesta a ținut un discurs principal la Conferința anuală Bitcoin din Nashville, unde a promis să se „asigure că SUA va deveni capitala criptomonedelor pe planetă”. A mai promis că îl va demite pe Gary Gensler, șeful Comisiei de Valori Mobiliare a SUA (SEC), sceptic în privința criptomonedelor.

Trump a mai indicat că supravegherea inteligenței artificiale, care a fost în centrul investițiilor de miliarde de dolari ale giganților de tehnologie, va fi relaxată. Există, de asemenea, o așteptare generală că Lina Khan, șefa Comisiei Federale pentru Comerț și o susținătoare a unei abordări dure față de marile companii tech, va fi înlocuită.

Totuși, Trump a exprimat și ostilitate față de jucători importanți, spunând că va „face ceva” în legătură cu puterea Google și amenințându-l pe Mark Zuckerberg de la Meta cu închisoarea. TikTok, anterior în vizorul lui Trump, ar putea fi salvat de la o vânzare forțată, având în vedere că Trump a promis să „salveze” aplicația pe care a încercat să o interzică în primul său mandat.

Elon Musk va fi cu siguranță în favoarea lui Trump. CEO-ul Tesla și proprietarul X – precum și SpaceX, Neuralink și xAI – este un „star”, potrivit lui Trump. Vezi și Acțiunile Tesla au crescut după victoria lui Trump. Elon Musk a fost cel mai mare susținător al republicanului

Energie

Trump a venit la putere cu promisiunea de a oferi americanilor „cel mai mic cost al energiei dintre toate țările industriale de pe Pământ”.

Planul său include exploatarea cât mai intensă a petrolului și gazelor din SUA, eliminând birocrația și deschizând terenurile deținute de stat pentru noi proiecte. Impactul va fi mai redus decât se tem activiștii de mediu, potrivit analiștilor.

Planul său de a reduce economia verde promovată de Joe Biden a scăzut deja miliarde din valoarea de piață a marilor dezvoltatori europeni de energie regenerabilă.

Victoria electorală a lui Trump a tăiat 17 miliarde de euro din valoarea gigantului danez al energiei eoliene Ørsted, după ce acțiunile sale au scăzut cu 11% la Bursa din Copenhaga.

Vestas, un dezvoltator danez de turbine eoliene, a pierdut 10% din valoarea sa de piață și valorează acum 137 de miliarde de euro. Acțiunile companiei spaniole Iberdrola, un important dezvoltator de energie regenerabilă și proprietar al Scottish Power, au scăzut cu 4%, ceea ce a redus valoarea acțiunilor sale cu peste 3,4 miliarde de euro.

Experții cred că este posibil, dar puțin probabil, ca Trump să abroge Legea pentru Reducerea Inflației a lui Biden, care urmează să injecteze aproximativ 433 de miliarde de dolari sub formă de subvenții, împrumuturi și stimulente fiscale pentru companiile de sănătate, utilități și energie curată. Vezi și Euro și lira sterlină se prăbușesc în urma victoriei lui Trump. Investitorii nu știu dacă să râdă sau să plângă 

Sectorul aerospațial și de apărare

Companiile din sectorul aerospațial comercial ar putea fi afectate de tarife. Airbus, cel mai mare producător de avioane din lume, a declarat deja că va transfera costurile către clienții săi din aviație – așa cum a făcut cu tarifele impuse în 2020.

Robert Stallard, analist la Vertical Research Partners, a spus că și producătorul american de avioane Boeing ar fi vulnerabil dacă tarifele reciproce ar afecta industria. „Orice s-ar întâmpla, tarifele pentru avioanele noi vor însemna foarte probabil prețuri mai mari la biletele de avion”, a spus el.

Perspectivele pentru producătorii de arme vor depinde de pozițiile de politică externă ale lui Trump. UE ar putea considera că trebuie să își crească cheltuielile pentru apărare, mișcare de care ar putea beneficia producătorii de arme europeni, precum BAE Systems din Marea Britanie și Rheinmetall din Germania.

Pentru marile companii de apărare americane, cum ar fi Lockheed Martin, RTX și Northrup Grumman, angajamentul lui Trump de a „întări și moderniza” armata cu echipamente americane s-ar putea traduce în comenzi mai mari. Pe de altă parte, promisiunea sa de a „opri războaiele” ar putea implica o armată mai mică în viitor – dacă își respectă promisiunile.

Industria alimentară și transport

Imediat după victoria lui Trump, s-a putut observa impactul politicilor sale comerciale pentru industria alimentară și agricolă: industria de soia din Chicago a scăzut cu aproape 2%, în timp ce prețurile la grâu și porumb au scăzut, în mare parte din cauza temerilor privind un nou război comercial cu China.

În timpul administrației Trump, fermierii de soia din SUA, care depind de piața chineză, au fost afectați de tarifele care au redus cererea și au mutat aprovizionarea către Brazilia și Argentina.

Industria alimentară și a vinului din UE ar putea avea de suferit, de asemenea. În 2019, brânza și vinul european au fost afectate de tarife reciproce, după o dispută privind subvențiile UE.

Industria globală de transport maritim este îngrijorată că noile războaie comerciale sub conducerea lui Trump ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor containerelor. Platforma Xeneta a avertizat că tarifele pentru containere au crescut cu 70% în timpul mandatului său precedent.

Criza din Marea Roșie a făcut deja ca comercianții să se confrunte cu mari creșteri de prețuri, înregistrând majorări de patru ori mai mari comparativ cu anul trecut în unele cazuri.