Euro și lira sterlină se prăbușesc în urma victoriei lui Trump. Investitorii nu știu dacă să râdă sau să plângă
Euro și lira sterlină au scăzut miercuri în Europa, după ce Donald Trump a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Statele Unite. Acțiunile companiilor de apărare și sănătate au crescut, dar a fost o zi sumbră pentru afacerile implicate în tranziția verde. Investitorii se pregătesc acum pentru o schimbare radicală a politicii transatlantice.
Dolarul — cel mai important activ de pe piețele financiare mondiale — a înregistrat o creștere spectaculoasă. A avut cea mai mare creștere zilnică din aproape doi ani, anticipând promisiuni de politici care, dacă vor fi implementate, ar putea stimula inflația și obliga Rezerva Federală să mențină ratele dobânzilor ridicate, scrie Politico.
Gestionarea incertitudinii
Până la prânz, ora Londrei, euro era în scădere cu 2% față de momentul închiderii secțiilor de vot din SUA marți, ajungând la minimul ultimelor patru luni, de 1,07 dolari. Lira sterlină a scăzut cu 1,4%, la 1,29 dolari.
„Trump rămâne imprevizibil și instabil”, a spus Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank, într-o notă adresată clienților. „Nu putem evalua cu adevărat care dintre promisiunile lui grandioase, dar uneori inconsistente, va fi implementată.”
Totuși, Schmieding a subliniat că Trump și echipa lui ar fi mai bine pregătiți pentru o victorie decât în 2016, ceea ce crește șansele implementării rapide a promisiunilor cheie.
Câștigători și pierzători
Bursele au reacționat rapid. Acțiunile din sectorul apărării au crescut, presupunând că Trump va lăsa Europa să se ocupe singură de securitatea sa: Rheinmetall din Germania a crescut cu 1,7%, BAE Systems cu 4,6%, iar conglomeratul italian Leonardo a crescut cu 3,3%.
Și acțiunile din sănătate au beneficiat de părerea că noua administrație americană nu va complica viața marilor companii farmaceutice. Acțiunile Novo Nordisk, producătorul medicamentelor pentru pierderea în greutate Wegovy și Ozempic, au crescut cu aproximativ 6%, iar Roche, Novartis și GSK au înregistrat creșteri de peste 1%.
Pe de altă parte, sectorul auto — o țintă clară pentru tarifele de import ale noii administrații — a suferit: acțiunile Porsche, Ferrari și BMW au scăzut cu aproximativ 7%, în timp ce Mercedes-Benz și Volkswagen au scăzut cu aproximativ 5% fiecare. Stellantis a crescut cu 1,4%.
Provocări pentru cei implicați în tranziția verde
Un alt sector afectat puternic a fost cel al energiei regenerabile, pe fondul speculațiilor că Trump va reduce subvențiile generoase extinse de administrația Biden. Dezvoltatorul danez de parcuri eoliene Ørsted a scăzut cu peste 10%, iar doi dintre cei mai mari producători europeni de turbine eoliene, Vestas Wind Systems și Nordex din Germania, au scăzut cu aproximativ 9% și, respectiv, 6%.
Focusul geografic al planurilor privind tarifele a fost, de asemenea, evident în acțiunile băncilor. Banca spaniolă BBVA, care deține cea mai mare bancă din Mexic și generează mai mult de jumătate din profitul său acolo, a scăzut cu aproape 7%, în timp ce Santander, care generează aproximativ 15% din profituri în Mexic, a scăzut cu 3,5%. Trump a amenințat că va include Mexicul în planurile sale de impunere a tarifelor, în pofida Acordului de Liber Schimb Nord-American. Peso-ul mexican a scăzut cu peste 3% față de dolar miercuri dimineață, anticipând probleme pentru economia sa.
Departe de piețele financiare principale, prețul Bitcoin a atins un nou record, depășind 75.000 de dolari, reflectând entuziasmul lui Trump față de criptomonede.