Lazea, BNR: Anul viitor va urma o corecție. Vine nota de plată a anului electoral. Nu o va plăti altcineva

Redacția Digi Economic Data publicării:
valentin lazea
Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei FOTO: Inquam Photos / George Călin

Anul viitor va urma o corecţie,  iar cererile de majorări de salarii și facilitățile date în anul electoral vor veni atunci pe nota de plată, a avertizat azi economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, la o conferință.

"Eu mă întreb: cei care acum solicită noi facilităţi fiscale, salarii, nu ştiu ce, ştiind bine în mintea lor că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă? Adică, chiar aşa, ei îşi închipuie, cei care solicită acum repede, că e an electoral, îşi închipuie că ei nu vor plăti cu atât mai mult anul viitor? Speră ei că la anul nota de plată va fi achitată de alţii? Asta e întrebarea mea. Deci, a cere acum în plus scutiri, nu ştiu ce măriri şi aşa mai departe, când toată lumea ştie foarte bine că la anul va veni nota de plată, să adânceşti acum dezechilibrele, mi se pare o speranţă deşartă că va fi altcineva care va plăti şi tu vei scăpa de nota de plată", a spus Valentin Lazea la o conferință a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

La rândul său, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank România, a fost de părere că în următoarele luni va avea loc o renegociere a traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar. Precedentul angajament de reducere a deficitului bugetar la 3% era în 2025 sau 2026, însă nu mai este posibil să ajungem atât de repede la acel nivel.

"Cred că după alegeri problema va fi adresată. Nu cred că mai există spaţiu de amânare. Avem presiuni mari şi de la Comisia Europeană, avem presiuni şi din partea OCDE, pe bună dreptate. Adică ne-am angajat pe acest drum, trebuie să ne arătăm seriozitatea şi cred că o vom face şi sunt optimist din perspectiva asta. Cred că avem şi vom avea stabilitate politică, care este precondiţia necesară pentru a adresa reformele pe care trebuie să le facem", a susţinut Dumitru, întrebat cât timp s-ar mai putea amâna o "aşezare fiscală", citat de Agerpres.