Kievul se bazează pe drone pentru a compensa deficitul de obuze. Costurile aparatelor de zbor sunt reduse

Alexandru Gologan Data publicării:
armata ucraineana drone
sursa: shutterstock.com/

Ucraina se bazează exclusiv pe drone pentru a compensa deficitul de muniție. În războiul asimetric purtat împotriva invadatorilor ruși, dronele au devenit un instrument eficient de hărțuire și doborâre a țintelor inamice, susține comandantul forțelor armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi. Experții internaționali nu sunt optimiști în privința strategiei adoptate de ucraineni. În lipsa ajutorului mult așteptat din partea aliaților occidentali, armata Kievului nu poate contrabalansa soarta războiului.

Depășiți numeric și tehnologic pe câmpul de luptă, armata ucraineană s-a adaptat. Dronele joacă acum un rol esențial în ofensiva Kievului contra trupelor invadatoare ruse, relatează Reuters.

„Dezvoltarea utilizării dronelor în războiul asimetric contra Rusiei este prioritatea mea. Orice avantaj pe câmpul de luptă contează”, a declarat Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor armate ale Ucrainei.

Deși Ucraina nu poate compensa deficitul de obuze prin utilizarea masivă a dronelor, Kievul încearcă cu disperare să încline balanța războiului în favoarea sa prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție.

Cât costă dronele Ucrainei

Potrivit publicației The Economist, Ucraina a cheltuit în medie 400 de dolari pe dronele sale. Folosite în misiuni de observație sau în acțiuni contra inamicului, au devenit indispensabile pe front. În comparație, obuzele de artilerie costă între 800 și 9.000 de dolari. Rachetele antitanj Javelin costă 200.000 de dolari, iar cele teleghizate prin semnal GPS aproximativ 100.000 de dolari.

În condițiile în care Ucraina trage între 2.000-3.000 de obuze pe zi, care reprezintă aproximativ un sfert din puterea de foc a Rusiei, dronele ajută la reducerea decalajelor pe câmpul de luptă.

„Cu ajutorul dronelor, am reușit să încetinim avansul vizibil al trupelor ruse. Deși am cedat anumite localități, ne regrupăm pentru a reveni în forță”, a declarat un operator ucrainean de dronă.

Lipsa sprijinului aliaților occidentali s-a simțit, deoarece armata ucraineană a fost nevoită să cedeze teren în fața invadatorilor ruși. Cu toate acestea, hărțuirea constantă a rușilor face parte din stratgia actuală a Kievului. Drone care au costat între 300 și 500 de dolari fiecare au distrus echipamente rusești în valoare de milioane de dolari.