Kiev: livrările de gaze rusești nu se vor mai face prin Ucraina

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
gaze ucraina europa rusia
sursa: shutterstock.com/

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, a exclus posibilitatea reînnoirii acordului comercial cu Moscova care ar permite gazelor naturale ruseşti să tranziteze Ucraina spre Occident. Acordul expiră la finele acestui an.

Uniunea Europeană şi Ucraina au anunţat anterior că nu vor renegocia actualul acord, relatează Bloomberg. Totuși, unii privați vor să încheie acorduri separate cu cele două state beligerante, prin care să aducă gaze ruseşti în blocul comunitar.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, a infirmat această teorie.

"Nu văd nicio posibilitate. Nu există nicio soluţie posibilă pe masă, în contextul actual. Suntem pregătiţi să punem punct. Dacă cineva spune că este o chestiune critică pentru supravieţuirea în timpul iernii, că este o chestiune care ţine de securitatea aprovizionării, asta este altceva. Dar nu văd un astfel de scenariu", a declarat Herman Haluscenko.

Înainte de război, grupul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, prin mai multe conducte, spre pieţele sale cheie din Europa şi Turcia iar pierderea rutei de tranzit prin Ucraina ar urma să diminueze semnificativ accesul Rusiei la piața europeană.

Soluția ucraineană

În loc să cumpere gaze din Rusia, Herman Haluscenko recomandă statelor europene să depoziteze gaze în rezervoarele subterane din Ucraina.

Haluscenko a precizat că ţara sa pune la dispoziţie capacităţi de stocare pentru 15 miliarde metri cubi de gaze, peste cele 14 miliarde metri cubi de gaze ruseşti care au trecut prin Ucraina anul trecut.

"Cred că aşa este corect. Nu puteţi spune că nu putem trăi fără gaze ruseşti", a subliniat oficialul ucrainean.

Europa Centrală este dependentă de gazele rusești

După ce a invadat Ucraina, iar conductele Nord Stream au fost avariate, Rusia a oprit cea mai mare parte a livrărilor de gaze spre Europa. Totuși, datorită unui acord semnat înainte de război, o parte din gazul natural este livrat prin conductele din Ucraina către
Austria, Ungaria şi Slovacia.

Anul trecut, livrările abundente de gaze ruseşti au permis Austriei, unul dintre cei mai vechi clienţi ai Gazprom din Europa Occidentală, să îşi majoreze consumul. Grupul energetic austriac OMV are un contract de aprovizionare pe termen lung cu Rusia, care expiră în 2040.

Prin contract, OMV este obligată să cumpere gazele rusești care ajung la graniţa țării. În luna decembrie 2023, Gazprom a acoperit 98% din necesarul de gaze al Austriei, potrivit Agerpres.