Investiții de 13 miliarde de lei în infrastructura spitalicească. Ghidul programului se află în dezbatere publică
Valoarea Programului naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti, derulat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) în perioada 2024-2031, este de 13,25 de miliarde de lei. Ghidul solicitantului se va afla în dezbatere publică până la data de 10 octombrie 2024.
Prin Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești, este vizată „o mai bună distribuție a infrastructurii de sănătate între regiuni și județe, creșterea accesului populației la servicii medicale de calitate, creșterea eficacității serviciilor medicale, o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerințe tehnologice și de asigurare a unor circuite funcționale și eficiente īn unităţile spitaliceşti din aceste zone”, arată Executivul.
Astfel, prin proiect sunt vizate investiții pentru realizarea de construcții noi sau extinderea și dotarea acestora; lucrări de modernizare sau reabilitare la construcții existente și dotarea acestora; extindere la construcțiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente și dotare; lucrări și dotări pentru digitalizare și tranziție verde.
Valoarea programului este de 13,25 de miliarde de lei, în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale:
- 2,1 miliarde de lei, pentru categoriile de investiţii în spitale orăşeneşti şi municipale/municipale de urgenţă;
- 7,8 miliarde de lei lei, pentru categoriile de investiţii in spitale judeţene/judeţene de urgenţă, spitale de specialitate, spitale clinice şi clinice de urgenţă;
- 100 de milioane de lei pentru asistenţă tehnică alocaţi de la bugetul de stat, reprezentând 1% din valoarea programului;
- 500 de milioane de lei, pentru investiţii în unităţi sanitare finanţate prin proiecte derulate prin Programul operaţional Infrastructură mare 2014-2020 şi prin Programul operaţional regional 2014-2020, care au fost declarate nefuncţionale/nefinalizate;
- 3,25 de miliarde de lei va fi alocată pentru investiţii în unităţi sanitare publice care au fost aprobate pentru finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de către Ministerul Sănătăţii.
Valoarea maximă aferentă unui proiect finanţată din Program este de 2 miliarde de lei pentru spitale judeţene/judeţene de urgenţă, spitale de specialitate şi spitale clinice şi clinice de urgenţă, 350,5 milioane de lei pentru spitale municipale/municipale de urgenţă şi 250 de milioane de lei pentru spitale orăşeneşti.
Finanţarea programului se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, bugetele locale și „alte surse legal constituite”, mai arată Guvernul.
Ghidul Solicitantului pentru Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești, aprobat prin OUG 29/2024, se va afla în dezbatere publică până la data de 10 octombrie 2024.