Inflația din Marea Britanie a scăzut surprinzător, la cel mai mic nivel din ultimii trei ani

G.C. Data publicării: Data actualizării:
economie marea britanie
sursa: shutterstock.com/

Inflația britanică a scăzut neașteptat în septembrie, la 1,7%, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani și jumătate. 

Rata inflației este acum sub ținta de 2% a Băncii Angliei, deschizând calea pentru o posibilă reducere a dobânzilor luna viitoare. Oficiul Național de Statistică a declarat că prețurile la combustibil și lubrifianților auto au fost semnificativ mai mici, scăzând cu 10,4% în septembrie comparativ cu aceeași lună a anului trecut. De asemenea, costurile reduse biletelor de avion au contribuit la redresare.

Cu toate acestea, gospodăriile au fost afectate de o creștere a inflației la alimente și băuturi nealcoolice, cu majorări puternice ale prețurilor la lapte, brânză, ouă și fructe.

„Mai sunt multe de făcut pentru a proteja oamenii care muncesc, motiv pentru care ne concentrăm pe relansarea creșterii și restabilirea stabilității economice pentru a ne îndeplini promisiunea de schimbare”, a declarat Secretarul șef al Trezoreriei, Darren Jones, potrivit BBC.

Pe bază lunară, inflația a rămas stabilă în septembrie, după 0,3% în august și o medie estimată de economiști de 0,1%, scrie Reuters. Inflația de bază, care exclude cele mai volatile componente ale coșului de consum, a ajuns la 3,2% pe an și 0,1% pe lună, față de 3,6% și, respectiv, 0,4% în august.

Yael Selfin, economist șef la KPMG din Marea Britanie, a declarat că este posibil ca inflația să revină din cauza creșterilor prețurilor la petrol determinate de conflictul din Orientul Mijlociu și a majorărilor de prețuri la energie pe plan intern. Cu toate acestea, a adăugat că acest lucru nu va împiedica Banca Angliei (BoE) să reducă ratele dobânzilor.  

„(Creșterea) șomajului și progresul continuu în ceea ce privește inflația de bază ar trebui să ofere spațiu pentru ca BoE să relaxeze politica monetară în continuare", a spus Selfin.

Ministerul de Finanțe al Marii Britanii a salutat scăderea inflației, oferind un context favorabil pentru Reeves, în timp ce pregătește bugetul țării, care urmează să fie prezentat pe 30 octombrie. Planurile sale de cheltuieli vor fi urmărite îndeaproape de Banca Angliei.  

„Deși toate semnele indică o reducere a ratei în noiembrie, bugetul viitor este ultimul obstacol, deoarece cei care stabilesc ratele vor dori să evalueze impactul inflaționist al oricăror măsuri anunțate, înainte de a relaxa din nou politica", a spus Suren Thiru, director economic la ICAEW, un organism de contabilitate. 

Inflația serviciilor, pe care BoE o consideră cel mai important indicator, a scăzut la cel mai mic nivel din luna mai 2022, la 4,9% în septembrie, de la 5,6% în august. 

BoE nu se aștepta ca inflația serviciilor să scadă sub 5% în acest an, conform previziunilor publicate în august, iar rezultatul a fost sub toate așteptările sondajului Reuters. 

The Guardian oferă o mențiune importantă: Această scădere a inflației nu înseamnă că prețurile scad, ci doar că se majorează într-un ritm mai lent comparativ cu anul trecut. Nivelul prețurilor pentru multe produse este încă mult mai mare decât înainte de creșterea inflației din 2022.