Încrederea în economia zonei euro a revenit pe creştere în octombrie

G.C. Data publicării:
euro
sursa: shutterstock.com/

Încrederea investitorilor în zona euro a crescut neaşteptat în octombrie, după trei luni de declin consecutiv, sporind aşteptările în ceea ce priveşte evoluţia din următoarele luni, arată rezultatele unui studiu publicat luni de Comisia Europeană. 

Așteptările se îmbunătățesc, deși percepția asupra situației actuale a rămas la un nivel scăzut, astfel încât, chiar dacă economia este într-o situație dificilă în prezent, investitorii se așteaptă la o redresare în viitorul apropiat.

Indicele Sentix privind încrederea în economie a fost de minus 13,8 puncte în octombrie, comparativ cu minus 15,4 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel de 15,9 puncte, transmite Reuters.

Sondajul realizat pe un eșantion de 1.150 de investitori, în perioada 3-5 octombrie, arată că așteptările s-au situat la minus 3,8 puncte în octombrie, faţă de minus 8 puncte luna precedentă, pe fondul reducerii dobânzilor de către Banca Centrală Europeană şi al măsurilor de stimulare anunţate recent în China.

Pe de altă parte, scorul privind situația actuală în uniunea monetară a scăzut pentru a patra lună consecutiv, ajungând la cel mai scăzut nivel din acest an, de la -22,5 în septembrie la -23,3 în octombrie.

„Tendinţa economică descedentă a fost deocamdată oprită. Economia zonei euro încearcă din nou să găsească un mod de a ieşi din recesiune / stagnare”, se arată în comunicatul Sentix.

Încrederea investitorilor în Germania, cea mai mare economie a Europei, a crescut de asemenea în această lună pentru prima dată din iunie, ajungând la minus 31,5, de la minus 34,7 în septembrie, deoarece așteptările au fost mai optimiste, cu toate că indicele privind actuala situaţie rămâne aproape de cel mai redus nivel din acest an.

Indicele Sentix este un indicator al moralului investitorilor, care măsoară încrederea acestora în economia unei regiuni, în acest caz, zona euro. Indicele este compilat pe baza unui sondaj realizat în rândul investitorilor și analiștilor financiari și include două componente principale: situația actuală, care reflectă percepția investitorilor asupra stării actuale a economiei, și așteptările, care subliniază investitorilor cu privire la evoluția economiei în următoarele șase luni. Un scor negativ indică o evaluare pesimistă, iar un scor pozitiv arată o evaluare optimistă.