Începe dezbaterea bugetului 2024 în Parlament. Miercuri e votul final
Proiectele de lege privind bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2024 intră de luni în dezbaterea comisiilor Parlamentului, votul final urmând să fie dat miercuri în plen.
Senatorii şi deputaţii au putut depune amendamente la buget de vineri seara până duminică la ora 14,00, iar luni, la ora 10,00, Birourile permanente reunite vor stabili timpii de dezbatere în comisiile de buget-finanţe.
De asemenea, începând de luni, ora 11,00, şi până la ora 15,00 vor avea loc şedinţele comune ale comisiilor de specialitate pentru avizarea proiectelor de buget.
Luni, între 12,00 şi 13,00, vor avea loc dezbaterile generale asupra proiectelor de buget în comisiile de buget-finanţe, care vor elabora rapoartele pe fond.
Dezbaterile pe ordonatorii de credite în comisiile de buget-finanţe se vor desfăşura de luni, ora 16,00, până la finalizare, iar marţi, la ora 18,00, se vor depune rapoartele asupra proiectele de buget la Birourile permanente.
Şedinţa comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectelor de buget va începe marţi, de la ora 20,00, urmând ca votul final să fie dat miercuri.
Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul. La începutul şedinţei Executivului, premierul Marcel Ciolacu a declarat că bugetul de stat pe 2024 va fi axat pe investiţii, valoarea acestora ridicându-se la circa 7% din PIB.
El a adăugat că, pentru anul viitor, Guvernul ţinteşte o creştere economică de 3,4%, "a doua cea mai mare din UE", iar asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României faţă de acest an.
"Bugetul asigurărilor sociale (...) probează că există bani atât pentru creşterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei, de 13,8%, cât şi pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale", a afirmat Ciolacu.
Premierul a spus că se vor majora salariile profesorilor şi că există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, "nu şi la demnitari".
"Investiţiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură, asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor. Există, de asemenea, suplimentări majore între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu şi Dezvoltare. Aici vorbim despre programul "Anghel Saligny", unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu şi ceva faţă de 2023. (...) Nu vor exista creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investiţiilor şi, evident, a luptei contra evaziunii", a mai afirmat şeful Guvernului, la momentul aprobării bugetului pe 2024.