Incendiile de vegetație cuprind Bulgaria. Autoritățile locale sunt depășite de situație

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
incendiu pompieri bulgaria
sursa: profimediaimages.ro/

Autoritățile bulgare sunt în alertă după ce pe fondul temperaturilor extreme, mai multe incedii de vegetație au izbucnit în sudul țării.

Temperaturile ridicate din ultimele zile au declanșat incendii puternice în sudul Bulgariei. Vegetația uscată în combinație cu vântul puternic au extins aria de propagare a focului până la periferia orașelor.

Mai multe case au fost cuprinse de flăcări, iar cetățenii din localitățile afectate au fost evacuați, notează agenția Novinite.

sursa: profimediaimages.ro/

sursa: profimediaimages.ro/ | Poza 1 din 4sursa: profimediaimages.ro/ | Poza 2 din 4sursa: profimediaimages.ro/ | Poza 3 din 4sursa: profimediaimages.ro/ | Poza 4 din 4,

Autoritățile locale sunt depășite, însă datorită mecanismului de Protecție Civilă al UE, Republica Cehă a trimis două elicoptere pentru stingerea incendiilor și o echipă de pompieri la sol în sprijinul bulgarilor.

În ultima săptămână, aproape 135.000 de decare, inclusiv păduri, au ars. Printre pagubele materiale se numără 26 de clădiri și două mașini.

Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS) raportează o creștere a focarelor în Bulgaria. Doar în 2024, suprafețele arse au depășit cu mult ariile afectate din anii precedenți.  EFFIS precizează că va dura cel puțin un secol până când pădurile arse vor fi refăcute complet. Costul anual al daunelor și prevenirii este estimat la 100 de milioane de leva, echivalentul aproximativ a 52 de milioane de euro