Guvernul german a făcut un buget de criză
Guvernul Germaniei a aprobat luni un buget care elimină temporar limita datoriei publice. Un nou împrumut nu va acoperi în totalitate cheltuielile bugetare.
Bugetul, pe care parlamentul trebuie să-l aprobe, va determina Germania să își suspende limita datoriei constituționale publice, pentru a împrumuta în jur de 45 de miliarde de euro. Guvernul cancelarului Olaf Scholz luptă să iasă dintr-o criză care a provocat un exod industrial.
Berlinul a fost forțat să înghețe majoritatea cheltuielilor noi după ce Curtea Constituțională a blocat planurile de a reutiliza miliarde de euro din fonduri rămase din pandemie către proiecte ecologice și subvenții din industrie.
Așadar, guvernul german va suspenda pragul de îndatorare pentru bugetul 2023. Bugetul pe 2024 ar putea fi făcut cu reduceri în unele ministere pentru a menține cheltuielile programate în mod normal, transmite Reuters.
Guvernul susține că efectele de propagare ale crizei energetice au lovit în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, și a provocat creșterea prețurilor. Astfel s-a creat o situație de urgență care a justificat suspendarea limitei de datorie externă.
„A existat și există riscul ca scăderea consumului gospodăriilor să poată declanșa o spirală descendentă a economiei germane, provocând scăderi semnificative ale prosperității și ocupării forței de muncă”, se arată în justificarea proiectului de lege.
Un nou împrumut nu va acoperi în totalitate gaura de 60 de miliarde de euro contabilizată în buget de hotărârea judecătorească, crede Reuters, citând surse judiciare.
Cheltuielile pentru 2023 vor scădea cu 15,1 miliarde de euro, dar , potrivit justiției germane, acest lucru nu va fi suficient pentru a acoperi toate angajamentele.