Guvernul britanic vrea să rezolve criza locuințelor. Autoritățile introduc măsuri radicale

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
case
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Noul guvern laburist britanic a dezvăluit marţi un plan pe care îl doreşte "radical" pentru a începe lupta împotriva penuriei de locuinţe care afectează ţara, relatează Agerpres.

Înaintea victoriei zdrobitoare în alegerile legislative de la începutul lunii iulie, laburiştii au promis să construiască 1,5 milioane de locuinţe în următorii cinci ani. Vicepremierul Angela Rayner, responsabila de problema locuinţelor, a anunţat marţi în special reintroducerea obiectivelor obligatorii de construcţie pentru autorităţile locale, suprimate de conservatorii care s-au aflat la putere în ultimii 14 ani.

Reforma propune de asemenea să autorizeze în anumite condiţii construirea în zone aflate în prezent sub incidenţa legislaţiei cu privire la protejarea mediului şi care înconjoară marile oraşe britanice. Această măsură este controversată în numeroase regiuni rurale ale ţării.

"Astăzi vă prezint un plan radical, nu doar pentru a construi locuinţe de care avem nevoie disperată, ci şi pentru a stimula creşterea, crearea de locuri de muncă şi a readuce viaţa în oraşe", a afirmat Angela Rayner în parlament.

Vicepremierul, care provine dintr-o familie foarte modestă, având un profil atipic în cadrul elitelor politice britanice, a promis de asemenea "cea mai mare accelerare în materie de locuinţe sociale şi accesibile pentru o generaţie".

Criza de locuinţe se explică, potrivit experţilor, prin slaba ofertă, preţuri foarte mari, costul ridicat al creditelor imobiliare şi chiriile tot mai mari. Sute de mii de persoane aşteaptă să obţină o locuinţă socială, iar numărul persoanelor fără adăpost a atins un record anul trecut la Londra.