Guvernul anunță noi măsuri: un nou formular digital precompletat pentru cei cu venituri extrasalariale şi eficientizarea RO e-Transport

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
Ciolacu
Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, la începutul ședinței de Guvern de joi, măsuri pentru reducerea birocraţiei în cazul românilor care obţin venituri extra salariale, prin implementarea unui formular digital precompletat, precum și măsuri ce vizează eficientizarea sistemului RO e-Transport.

„Preluăm azi soluţiile rezultate din consultările noastre cu mediul de afaceri pentru reducerea birocraţiei şi simplificăm procedurile administrative în cazul românilor ce obţin venituri extra salariale. Folosim un formular digital precompletat ca să uşurăm astfel munca tuturor. Adoptăm şi alte măsuri, preluate tot de la mediul privat, pentru a eficientiza sistemul RO e-Transport şi a nu genera blocaje în activitatea companiilor”, a spus premierul.

Ciolacu a mai anunțat majorarea bugetului Ministerului Finanțelor, de asemenea în sprijinul companiilor private: „Tot în sprijinul companiilor private, majorăm bugetul Ministerului Finanțelor cu 85 de milioane de lei pentru a plăti ajutoarele de stat luna aceasta. Vorbim de facilitățile de garantare pentru creditele acordate IMM-urilor, de compensare a creșterii accizei la motorină și sprijinirea investițiilor ce promovează dezvoltarea regională și creează noi locuri de muncă.”

Formularul e-DU

Formularul e-DU va fi precompletat cu informaţii privind veniturile persoanelor care obţin venituri extra-salariale, în vederea stabilirii CAS şi CASS.

„O serie de modificări pentru reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor administrative în cazul contribuabililor persoane fizice care obţin venituri extra-salariale au fost aprobate de guvern printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal. Prin actul normativ se reglementează formularul inteligent e-DU - declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precompletată cu informaţiile deţinute de ANAF privind veniturile înregistrate şi disponibile în baza de date a instituţiei. Măsura are în vedere determinarea automată a bazelor anuale de calcul pentru stabilirea CAS şi CASS datorate de persoanele fizice, în scopul unei mai bune colectări a acestora, prin reducerea şi eliminarea erorilor de calcul şi de declarare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă.

Sistemul RO e-Transport

O ordonanţă de urgenţă adoptată joi de Guvern introduce noi prevederi în ceea ce priveşte reglementarea sistemului naţional de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport. Organele de control ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor putea utiliza informaţii deţinute de companiile şi societăţile naţionale cu capital integral de stat în procesul de verificare a agenţilor economici care folosesc sistemul RO e-Transport.

„Astfel, se creează posibilitatea ca, în procesul de verificare a agenţilor economici care utilizează sistemul RO e-Transport, organele de control ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să poată utiliza şi informaţii deţinute de companiile naţionale şi societăţile naţionale cu capital integral de stat”, a declarat purtătorul de cuvânt Mihai Constantin.

O altă modificare vizează instituirea unui sistem gradual de aplicare a sancţiunilor complementare confiscării:

  • 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate, în cazul contribuabililor aflaţi la prima abatere;
  • 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate, în cazul contribuabililor aflaţi la cea de-a doua abatere;
  • 100% în situaţia în care operatorul economic săvârşeşte trei astfel de contravenţii.