Germania introduce controale la toate punctele de frontieră terestră. Care sunt motivele
Guvernul german a anunţat luni planuri de a introduce temporar controale la toate frontierele terestre, cu obiectivul de „a reduce imigraţia clandestină şi a spori securitatea internă”.
Controalele vor fi impuse începând cu 16 septembrie și vor rămâne în vigoare șase luni, a transmis Ministerul de Interne într-un comunicat. Noile controale li se vor adăuga celor deja în vigoare la graniţele cu Polonia, Cehia, Austria şi Elveţia, scrie Reuters.
Măsura face parte dintr-o serie mai largă de acțiuni pe care Germania le-a adoptat în ultimii ani pentru a combate migrația ilegală. De altfel, politica de azil şi migrație a revenit în centrul dezbaterilor în Germania, odată cu ascensiunea puternică a partidului de extremă dreapta AdD (Alternativa pentru Germania).
„Consolidăm securitatea internă și continuăm linia dură împotriva migrației ilegale”, a declarat ministrul de interne, Nancy Faeser.
Guvernul federal declară că întărirea controalelor este necesară pentru „protecţia securităţii interne împotriva ameninţărilor actuale ale terorismului islamist şi criminalităţii transfrontaliere”, la două săptămâni după atentatul de la Solingen revendicat de gruparea Statul Islamic.
„Intenția guvernului pare să fie de a arăta simbolic germanilor și potențialilor migranți că aceștia din urmă nu mai sunt doriți aici”, a declarat Marcus Engler, de la Centrul German pentru Cercetarea Integrării și Migrației.
Un test pentru Uniunea Europeană
O reacție negativă a început să se contureze în Germania încă de când țara a primit peste un milion de persoane care fugeau din țări precum Siria în timpul crizei migrației din 2015 - 2016. Aceasta a atins un punct critic în țara cu 84 de milioane de locuitori după ce a acordat automat azil pentru aproximativ un milion de ucraineni după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, chiar în timp ce Germania se confrunta cu o criză energetică și economică.
Anul trecut, Germania a reintrodus unele controale la frontierele cu Elveţia, Cehia şi Polonia, spre a-i descuraja pe migranţi. Aceste măsuri, alături de controalele deja existente la granița cu Austria, au permis respingerea a 30.000 de migranți de la sfârșitul lunii octombrie 2023, a declarat guvernul luni.
Berlin a impus, de asemenea, reguli mai stricte privind deportările și a reluat zborurile de extrădare a infractorilor de naționalitate afgană, în ciuda suspendării acestei practici după preluarea puterii în Afganistan de către talibani în 2021, din cauza îngrijorărilor privind drepturile omului.
Aceste controale la graniţe, care au fost introduse oficial doar temporar și au fost prelungite în mod repetat, ar putea testa unitatea europeană.
Conform regulilor Uniunii Europene, țările din spațiul Schengen pot introduce controale la frontieră doar ca ultimă soluție pentru a evita amenințările la adresa securității interne sau a ordinii publice.
Germania are o frontieră terestră de peste 3.700 km cu Danemarca, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franța, Elveția, Austria, Cehia și Polonia.
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat pentru ziarul Bild că țara sa nu va accepta niciun migrant respins de Germania la graniță. „Nu există loc de manevră aici”, a spus el.
Numărul cererilor de azil în Germania a scăzut deja cu 21,7% în primele opt luni ale anului, potrivit statisticilor guvernamentale.