Germania alocă un buget record pentru apărare din PIB-ul țării. Berlinul se aliniază cu viziunea NATO despre menținerea securității

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
germania armata aparare
sursa: shutterstock.com/

Pentru prima dată în ultimele trei decenii, Germania a notificat NATO în legătură cu cheltuieli planificate pentru apărare de cel puţin 2% din Produsul său Intern Brut (PIB), informează Agerpres.

Potrivit informaţiilor dpa, guvernul german a raportat alocarea unei sume ce echivalează cu 73,41 miliarde de dolari pentru cheltuieli de apărare în anul curent.

Aceasta este o cifră record pentru Germania în termeni absoluţi şi va constitui 2,01% din PIB-ul ţării, conform previziunii actuale a NATO.

În trecut, potrivit unor documente din arhivele NATO, Germania a cheltuit ultima dată pentru apărare 2% din PIB-ul său în 1992. În anii Războiului Rece, bugetul pentru apărare se ridica de obicei la peste 3% din PIB.

Majorarea cheltuielilor pentru apărare ale statelor membre NATO va fi discutată joia aceasta în timpul unei reuniuni a miniştrilor apărării, la sediul NATO de la Bruxelles. Se aşteaptă ca circa 20 dintre cele 31 de state membre ale Alianţei să atingă anul acesta nivelul de 2% din PIB alocat bugetului apărării.

Donald Trump, critic la adresa statelor care nu achită contribuțiile la bugetul comun de apărare al NATO

Statele din NATO, 29 din cele 31 state-membre fiind europene, se angajaseră în 2006 să atingă acest obiectiv, însă doar 11 dintre ele erau deasupra nivelului de 2% anul trecut, potrivit unei precedente estimări a Alianţei.

În aceste condiții, fostul președinte american Donald Trump este nemulțumit de situație.

"Atunci când le-am spus celor 20 de ţări care nu-şi plăteau partea pe care trebuiau să o plătească, fără de care ele nu ar beneficia de protecţia americană, banii au curs râuri. Însă acum, când eu nu mai sunt acolo pentru a spune 'trebuie să plătiţi', iată că ele reîncep", a declarat Trump.

Mai mult, fostul președinte a continuat seria declarațiilor controversate în cadrul unui miting din campania sa electorală: "Unul dintre preşedinţi (...) s-a ridicat şi a spus: 'Domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia, ne veţi apăra?'. 'Nu, nu vă voi apăra. De fapt, i-aş încuraja (pe ruşi) să facă ce vor. Prin urmare, trebuie să vă plătiţi facturile'"

Acest tip de declaraţii "subminează securitatea tuturor, inclusiv pe cea a SUA", a reacţionat ferm într-un comunicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.