G7 oferă Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari. Vrea să finalizeze acordul până la sfârşitul lunii octombrie

G.C. Data publicării:
g7
sursa: shutterstock.com/

Țările din Grupul celor Șapte (G7) vor să ajungă la un acord politic cu privire la împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina până la sfârșitul lunii octombrie, astfel încât fondurile să fie disponibile înainte de sfârșitul acestui an.

G7 include Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franța, Germania și Italia. Uniunea Europeană, reprezentată de instituțiile sale, este, de asemenea, parte a grupului.

„Preşedinţia G7 urmăreşte acum un angajament politic privind participarea la această iniţiativă de împrumuturi pe la sfârşitul lunii octombrie, ceea ce ar permite tuturor creditorilor G7 suficient timp pentru a opera împrumuturile până la sfârşitul acestui an”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, în fața Parlamentului European, potrivit Reuters.

Împrumutul pentru Ucraina urmează să fie finanțat din profiturile generate de activele rusești înghețate în Occident. Mai mult de două treimi din aceste active, aproximativ 210 miliarde de euro, se află în UE.

Prin urmare, UE ar asigura cea mai mare parte — până la 35 de miliarde de euro (39 de miliarde de dolari) — din împrumut. „Există deja angajamente clare din partea Canadei, Regatului Unit și Japoniei pentru a se alătura,” a spus Dombrovskis.

El a menționat că Statele Unite sunt reticente în a aproba, deoarece au nevoie de asigurări din partea Europei că banii generaţi de activele îngheţate vor fi disponibili pentru a rambursa împrumutul atât timp cât este necesar.

Problema este că decizia UE de a îngheța banii Rusiei trebuie reînnoită la fiecare șase luni prin unanimitate, fapt ce creează incertitudine juridică, deoarece ar fi nevoie doar de o singură țară — precum Ungaria, care este prietenoasă cu Rusia — să stopeze reînnoirea.

Pentru a răspunde îngrijorărilor Washingtonului, UE vrea să extindă perioada de reînnoire de la șase la 36 de luni printr-un vot unanim în octombrie, a spus Dombrovskis, adăugând că succesul este probabil, dar nu sigur.

„În absența unei astfel de modificări, SUA se pot alătura totuși inițiativei, dar cu o sumă mult mai mică”, a spus el.