Fotbaliștii povestesc cum este să rămâi fără echipă. Top zece jucători liberi de contract

Alexandru Gologan Data publicării:
fotbal
sursa: Inquam Photos / Cornel Putan

Din diferite motive care au legătură mai mult sau mai puțin cu sportul, se întâmplă ca în cariera de fotbalist unii jucători să rămână fără echipă pentru o perioadă timp. Pentru fotbaliștii de top nu reprezintă neapărat o problemă însă pentru cei care evoluează în ligile inferioare, nesiguranța financiară și probabilitatea de a mai juca vreodată sunt printre grijile cele mai presante.

Cariera de fotbalist este presărată cu multe momente de incertitudine. De la accidentări care fac imposibilă prezența pe teren până la motive absurde, toate fac parte din ciclul de viață al unui jucător profesionist. Dacă însă joci în ligile inferioare și talentul nu te recomandă, performanța va fi răsplătită pe măsura efortului depus. Majoritatea jucătorilor își pun întrebări legate de viitor abia atunci când sunt puși în fața faptului împlinit. 

„Tocmai câștigasem promovarea cu Carlisle în League One pe Wembley. A doua zi, managerul, Paul Simpson, m-a chemat în holul hotelului unde era cazată echipa. Foarte scurt, a spus că nu se mai bazează pe mine. Am fost șocat. Cu o seară înainte, a fost cea mai bun moment din cariera mea, visezi la asta încă din copilărie, iar acum încerci să procesezi ce să faci în continuare”, a declarat pentru BBC, portarul Michael Kelly.

Irlandezul în vârstă de 27 de ani nu bifase nici o prezență în tricoul lui Carlisle United, după ce a fost transferat din țara natală de la Bray Wanderers. Trei luni a avut de așteptat până a semnat cu MK Dons, însă perioada de inactivitate și-a pus amprenta asupra psihicului și motivației.

"Te întrebi de ce alți colegi sunt sunați înaintea ta și tu ești tot pe tușă? Presiunea familiei a fost și ea acolo. Reproșurile că puteam face mai mult nu conteneau. M-am antrenat la Asociația Fotbaliștilor Profesioniști. Poți să ai o zi proastă, care se poate transforma în două sau trei zile, apoi o săptămână și tot așa. Mi-a fost foarte greu să continui, perioada de așteptare a durut”, susține Kelly.

Perioadele mari de inactivitate reprezintă un risc pentru fotbaliști. Cluburile nu sunt dispuse să investească în refacerea fizică a jucătorilor, fapt pentru care ei trebuie să vină pregătiți pentru a se integra rapid în noul colectiv. Altfel, vor fi primii dați afară.

La nivel european, dintre jucătorii liberi de contract se remarcă:

  1. David de Gea: Emblematicul portar de la Mancheste United a rămas fără echipă din vară, atunci când negocierile cu oficialii de pe Old Trafford nu s-au materializat. De atunci, spaniolul așteaptă oferte.
  2. Xeka: Cunoscut pentru perioada în care juca la Lille, alături de care a și câștigat campionatul Franței, mijlocașul portughez a semnat încetarea contractului cu Rennes pe 10 august 2023, după doar 8 partide disputate în tricoul bretonilor.
  3. Anwar El Ghazi: Promițătorul mijlocaș olandez cu origini marocane, produs al academiei Ajax Amsterdam, nu s-a ridicat niciodată la așteptările cluburilor pentru care a jucat. Cel mai recent, a fost dat afară în octombrie de la Mainz pentru o postare pro Palestina pe Instagram.
  4. Hélder Costa: După ce a fost mai mult împtumutat de Leeds United, mijlocajul ofensiv din Angola a fost lăsat în final pe dinafară de clubul britanic. Din octombrie 2023, Costa speră să semneze un nou contract.
  5. Arbër Zeneli: Mijlocașul kosovar s-a născut în Suedia, pentru care a evoluat la juniori. Traiectoria carierei sale l-a plimbat din Suedia în Olanda, apoi în Franța ca în final să aterizeze în Turcia la Adana Demirspor. Antrenorul Hikmet Karaman s-a convins de potențialul său și nu a mai contat pe serviciile sale. A rămas liber de contract din 18 ianuarie.
  6. Santi Mina: Atacantul spaniol și-a pătat cariera în urma unui scandal sexual. Celta i-a terminat contractul în august 2023. În septembrie, avea să primească o ofertă din Italia. Din cauza stigmatului, fanii Sampdoriei i-au blocat transferul la formația din „Cizmă”. De atunci, a rămas fără echipă.
  7. Roberto Soriano: Experimentatul mijlocaș italian nu mai joacă din aprilie anul trecut, atunci când a suferit o accidentare la ligamente. Bologna i-a încheiat contractul la finalul sezonului, celui care a fost și căpitanul echipei. În prezent, continuă recuperarea.
  8. Mamadou Sakho: Trecut pe la Liverpool și PSG, fundașul francez a avut o altercație cu antrenorul echipei Montpellier, pentru care evolua în acel moment. Francezul nu este la prima abatere. În trecut a fost suspendat pentru dopaj.
  9. Marco Benassi: Mare speranță a fotbalului italian, mijlocașul nu a reușit să confirme pe unde a jucat. După 95 de apariții în tricoul Fiorentinei și mai multe împrumuturi în peninsulă, a rămas liber de contract din vară.
  10. Karim Bellarabi: Un simbol pentru Bayer Leverkusen, alături de care a petrecut 12 sezoane, se pare că nu a fost inclus în planurile de viitor ale antrenorului Xabi Alonso. Astfel, jucătorul german încă așteaptă oferte din vară. 

Potrivit TransferMarkt, cei mai cunoscuți jucători români rămași fără contract sunt Dorin Rotariu, Steliano Filip, Florentin Matei, Cătălin Golofca, Claudiu Herea și Iasmin Latovlevici.