Finlanda își întărește securitatea. Guvernul din Helsinki investește în avioane de supraveghere

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
avion recunoastere si supraveghere
Prezentare avion de recunoaștere și supraveghere. sursa: profimediaimages.ro/

Finlanda investește peste 160 de milioane de euro în achiziția a două avioane de supraveghere, pentru a monitoriza eficient granița comună cu Rusia. Problemele repetate din trecut au determinat autoritățile de la Helsinki să ia măsuri drastice.

Garda de frontieră finlandeză a anunțat achiziția a două avioane de supraveghere, de la compania americană Sierra Nevada Corp, pe care le vor utiliza la supravegherea frontierei cu Rusia. În total, autoritățile finlandeze au plătit 163 de milioane de euro.

Anul trecut, Finlanda a închis pe o perioadă nedeterminată, toate punctele de trecere a frontierei sale de 1.340 km cu Rusia, după ce aproximativ 1.300 de migranţi din Orientul Mijlociu au trecut în mod „misterios” granița.

"Noile avioane de supraveghere vor spori semnificativ capacitatea Finlandei de a securiza eficient frontiera comună cu Rusia. Vor fi echipate cu sisteme tehnice avansate şi senzori de supraveghere moderni", a declarat şeful Diviziei Gărzilor de Coastă şi de Frontieră, Matti Sarasmaa.

Noile aparate de zbor vor înlocui în 2026, respectiv în 2027, vechile avioane puse în mișcare de turbopropulsoare, relatează Reuters.