Fermierii ruși renunță la grâu. Vor recolte mai profitabile
Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte mai profitabile, precum mazăre, linte sau floarea soarelui.
Decizia fermierilor ruși are implicaţii directe asupra preţurilor la grâu pe plan mondial, în condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator global. De asemenea, decizia afectează rata inflaţiei în ţările care importă masiv grâu, precum Egiptul.
Recolta de grâu a ţării va scădea anul acesta la 83 milioane de tone, din cauza secetei şi îngheţului, de la 92,8 milioane de tone în 2023 şi nivelul record de 104,2 milioane de tone din 2022. Noile previziuni pentru anul viitor sunt destul de sumbre.
Tendinţa reprezintă o provocare pentru planul preşedintelui Vladimir Putin de a majora exporturile şi consolida poziţia Rusiei ca superputere agricolă, relatează Reuters.
Fermierii ruși vor să investească alte tipuri de recolte
Deşi Rusia a livrat pe plan global cantităţi semnificative de grâu în ultimele luni, exporturile ar urma să încetinească din cauza unei recolte mai slabe şi a limitelor la export, menite să ţină sub control creşterea preţurilor pe plan intern.
„Probabil vom începe să renunţăm la grâu, să reducem producţia cât mai mult posibil. Ne gândim cu ce putem înlocui acum pentru a obţine recolte mult mai profitabile. Există pierderi la fiecare tonă. Preţul de vânzare nu acoperă costul. Ne așteptăm la o scădere de 26% a Rusiei în comerţul global cu grâu”, susțin reprezentanții fermierilor
În condiţiile în care se încheie campania de recoltare din acest an, fermierii ruşi îşi evaluează pierderile cauzate de vremea extrem de nefavorabilă şi iau în considerare o serie de măsuri, pe fondul scăderii marjei de profit la grâu, principalul produs agricol de export al Rusiei.
În cea mai fertilă regiune din Rusia, Krasnodar, profitabilitatea grâului încă este de aproximativ 10%, dar unele mari ferme locale iau în considerare schimbarea strategiei, seceta devenind tot mai severă.
Agricultorii ruși explorează posibilitatea dezvoltării de noi culturi, precum mazăre, linte sau floarea soarelui. Rusia a depăşit anul acesta Canada, devenind cel mai mare exportator de mazăre către China, în timp ce autorităţile de reglementare din India, principalul importator global de linte, au aprobat importurile din Rusia.