Fermierii pot depune din 25 iunie dosarele pentru achiziția de utilaje agricole. Valoarea subvențiilor depășește 300 de milioane euro

Alexandru Gologan Data publicării:
subventii utilaje agricole
sursa: gettyimages.com/

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) deschide din 25 iunie o nouă sesiune de aplicații pentru cei interesați să acceseze subvenții în vederea achiziționării de utilaje agricole. Fondurile, care se ridică la peste 300 de milioane de euro, sunt distribuite prin submăsura 4.1 "Investiţii în exploataţii agricole" din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Fermierii interesați de finanțare pot depune cererile online din data de 25 iunie 2024, ora 9:00. Alocarea financiară stabilită prin program este de 310,515 milioane euro, împărţită pe trei componente:

  1. 198 milioane de euro sunt pentru toate culturile, dar cu excepţia culturii de sfeclă de zahăr şi investiţiile realizate de formele asociative,
  2. 61 milioane de euro pentru sfecla de zahăr 
  3. 51,515 milioane de euro pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr.

"Intensitatea sprijinului acordat porneşte de la 30% şi poate ajunge la maximum 90%, în funcţie de dimensiunea economică a exploataţiei, de tipul de beneficiar şi de investiţiile ce urmează a se realiza prin proiect. Valoarea finanţării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro şi poate creşte, în funcţie de dimensiunea economică a exploataţiei şi de tipul de beneficiar, până la 1.500.000 de euro: pentru cooperative, grupuri de producători şi organizaţii de producători", precizează reprezentanţii AFIR.

Sesiune de depuneri se va încheia pe data de 24 septembrie 2024, ora 16:00, astfel încât solicitanții să aibă suficient timp să evalueze corect dimensiunea parcului de utilaje conform anexei din Ghidul Solicitantului, pentru achiziția eficientă de maşini agricole.