Extincția peștilor din Mekong amenință dezvoltarea Asiei de Sud-Est. Fluviul generează venituri de 17 miliarde de dolari din pescuit
Dezvoltarea nesustenabilă ameninţă sănătatea şi diversitatea populaţiilor de peşti din fluviul Mekong, iar o cincime din speciile de peşti care trăiesc în principala arteră a Asiei de Sud-Est se confruntă cu extincţia, a avertizat luni un raport realizat de organizaţii ecologiste, potrivit Reuters.
Fluviul Mekong are o lungime de aproape 5.000 de kilometri şi se întinde de la Platoul Tibetan la Marea Chinei de Sud. În drumul său spre vărsare, cursul de apă străbate China, Laos, Myanmar, Thailanda, Cambodgia şi Vietnam. Epuizarea peştilor din Mekong, care reprezintă peste 15% din captura continentală şi care generează peste 17 miliarde de dolari anual, ar putea periclita securitatea alimentară pentru circa 40 de milioane de persoane din bazinul inferior al fluviului, a căror existenţă depinde de pescuit.
Printre ameninţări se numără pierderea habitatului, transformarea zonelor umede în terenuri propice agriculturii şi acvaculturii, mineritul nesustenabil, introducerea unor specii invazive, agravarea schimbărilor climatice, baraje hidroelectrice care fragmentează curgerea fluviului şi a afluenţilor săi, potrivit raportului compilat de World Wildlife Fund alături de 25 de organizaţii din domeniul conservării vieţii marine şi sălbatice globale.
''Cea mai mare ameninţare în acest moment, o ameninţare care încă mai poate lua amploare, este dezvoltarea hidroenergetică. Unele dintre cele mai mari şi rare specii acvatice din lume trăiesc în fluviul Mekong'', susține biologul specializat în fauna marină Zeb Hogan, directorul Wonders of the Mekong, una dintre organizaţiile care au contribuit la elaborarea raportului.
Barajele alterează cursul acestui fluviu, al treilea la nivel global din punctul de vedere al biodiversităţii, schimbă calitatea apei şi blochează migraţia peştilor. Proliferarea barajelor hidroelectrice construite de chinezi în amonte a blocat mare parte din sedimentele care oferă nutrienţi esenţiali pentru mii de ferme din delta fluviului Mekong, precizează Agerpres.
Dintre speciile ameninţate de extincţie, 18 sunt înregistrate ca fiind ''în pericol critic'' de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), inclusiv două dintre cele mai mari varietăţi de somn, cel mai mare crap din lume şi o specie gigant de pisică de mare de apă dulce.