Execuția bugetară 2024: 0,45% deficit din PIB după ianuarie. Aproape dublu față de 2023. Personalul de stat s-a îngrășat cu 21%
Execuția bugetului general consolidat pentru luna ianuarie 2024 s-a încheiat cu un deficit în valoare de 7,89 miliarde lei, ceea ce reprezintă 0,45% din PIB. În creștere față de deficitul înregistrat în ianuarie 2023, care era de 4,02 miliarde lei, adică cu 0,25% din PIB. E o creștere de circa 80% chiar și dintr-un PIB (estimat) mai mare în 2024. Cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 21%.
Veniturile statului au crescut. Veniturile totale au crescut cu 19,7% față de aceeași perioadă a anului anterior. Această creștere a fost susținută în principal de încasările din contribuțiile sociale, TVA, accize și fonduri europene.
Venituri fiscale și contribuții de asigurări
Încasările din impozitul pe salarii și venit au scăzut cu 5,8% față de anul anterior, din cauza contracției încasărilor din impozitul pe dividende. În schimb, veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 24,5%, influențate de modificările de taxe și majorările salariale intervenite în diverse sectoare ale economiei.
Contribuțiile de asigurări au înregistrat o creștere semnificativă de 25,7%, depășind evoluția fondului de salarii din economie, influențate de aceleași modificări legislative și de majorările salariale.
Încasările nete din TVA au un boost de la fondurile europene
Încasările nete din TVA au înregistrat o creștere considerabilă, de 22,8%, pe fondul unei absorbții mai mari a fondurilor europene în finalul anului anterior. Totodată, valoarea restituirilor de TVA s-a majorat doar marginal, cu 1,3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.
Veniturile din accize
Veniturile din accize au consemnat o creștere notabilă, de 48,1%, susținută în principal de încasările din accizele pentru produsele din tutun. În schimb, încasările din accizele pentru produsele energetice au înregistrat o dinamică negativă.
Venituri nefiscale și fonduri externe nerambursabile
Veniturile nefiscale au înregistrat o contracție de 18,1%, explicată în principal de evoluția încasărilor din redevențe.
Sursa reală a deficitului: Cheltuielile mult mai mari
Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 55,28 miliarde lei, în creștere cu 26,7% față de aceeași perioadă a anului precedent. Raportat la PIB, cheltuielile au reprezentat 3,18% din PIB, în creștere cu 0,44 puncte procentuale față de anul anterior.
Cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 21%
Cheltuielile de personal au reprezentat 11,82 miliarde lei, în creștere cu 20,8%, iar cheltuielile cu bunuri și servicii au fost de 7,10 miliarde lei, în creștere cu 20,2%. Cheltuielile cu asistența socială au însumat 19,77 miliarde lei, reflectând o creștere de 3,3%, influențată de majorările din legislație.
Cheltuielile cu dobânzile au fost de 1,65 mld lei, cu 1,44 mld lei mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cu asistența socială au fost de 19,77 mld lei în creștere cu 3,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% a punctului de
pensie, respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.125 lei la 1.281 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii. Cheltuielile cu asistența socială au fost influențate și de plățile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale, respectiv pe luna ianuarie 2024, au fost în sumă de 186,85 mil lei.
Finanțele zic că investițiile au crescut de 4 ori față de anul trecut. Explicația: armament
Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 4,5 mld lei, cu 161,5% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 7,37 mld lei, de aproape 4 ori mai mult decât în ianuarie 2023, când au fost în valoare de 1,94
mld lei. Profit.ro a scris recent, citând surse, că Guvernul a semnat în ianuarie plăți de aproape 3 miliarde de lei la contracte pentru înzestrarea armatei, ceea ce a urcat deja deficitul la circa 0,5% din PIB, aproximativ 8 miliarde de lei. cheltuieli pentru armament incluse în raportare la cheltuieli pentru investiții
Citiți aici raportul asupra execuției bugetare, așa cum a fost scris de Ministerul Finanțelor.