Europa se pregătește de un nou război comercial. De data aceasta, cu SUA, susțin oficialii BCE

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ue sua
sursa: gettyimages.com/

Mai mulți oficiali din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) au avertizat că revenirea lui Donald Trump la putere în SUA deschide poarta politicilor protecționiste, astfel că dinamica economiei mondiale va fi afectată de această schimbare, care nu va ocoli Europa. În acest context, Uniunea Europeană va trebui să lupte pe două fronturi: pe de o parte cu China, iar pe de alta cu Statele Unite.

La nici o lună de când noile tarife aplicate importurilor de autoturisme electrice chineze a intrat în vigoare, Europa se pregătește să susțină un nou război comercial. De data aceasta, în compania partenerilor americani.

Câştigarea alegerilor prezidenţiale americane de către Donald Trump readuce în prim plan temerile economiștilor legate de promisiunile electorale făcute de candidatul republican în timpul campaniei. 

„Vom crește semnificativ barierele comerciale. Vom introduce un tarif universal de 10% la importurile din toate ţările şi un tarif de 60% la importurile din China, în ideea de a reduce deficitul balanţei comerciale. Întotdeauna, vom pune America pe primul loc”, declara nu demult Trump, potrivit CNN.

Tensiunile comerciale dintre SUA şi Europa au început să crească pe parcursul primului mandat de președinte a lui Donald Trump. Atunci, administrația Trump a pus în pericol unitatea europeană, când a susținut deschis Brexit-ul și a încurajat alte țări membre să facă la fel.

Guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, Olli Rehn, susține că erorile trecutului nu trebuie repetate, transmite Reuters.

„Ceea ce ştim este că tarifele americane la import care sunt vehiculate ar putea avea ramificaţii negative pentru economia mondială. Un nou război comercial este ultimul lucru de care avem nevoie astăzi, în contextul rivalităţilor geopolitice, în special între aliaţi. Totuși, dacă va începe un război comercial, Europa nu trebuie să fie nepregătită, cum s-a întâmplat în 2018. BCE trebuie, în limitele mandatului său, să fie o ancoră de stabilitate economică şi financiară în acest peisaj de provocări uriaşe. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că vom suporta pe deplin această responsabilitate", precizează Rehn.

La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Robert Holzmann, a avertizat că dacă aceste politici vor fi implementate, ele vor menţine dobânzile şi inflaţia în SUA la un nivel ridicat, ceea ce va pune presiune pe creşterea preţurilor în alte părţi.

„Trump vorbeşte serios şi probabil va implementa măsurile economice anunțate mai repede decât ne aşteptăm. Dacă acest lucru se va întâmpla, ce aşteaptă pieţele? Dobânzile vor rămâne la un nivel ridicat şi inflaţia va fi, de asemenea, mai mare", a declarat guvernatorul austriac.

Holzmann a subliniat că, dacă dolarul se apreciază şi se apropie de paritate cu moneda euro, acest lucru ar putea avea un impact măsurabil asupra costurilor cu importurile, în special la energie, ceea ce ar îngreuna sarcina BCE de a atinge ţinta de inflaţie dorită în limita de 2% şi, cu siguranță, ar întârzia acest proces.