Euroliga de baschet schimbă regulile financiare. Vor fi introduse amendamente care stabilesc remunerația jucătorilor

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
euroliga baschet
sursa: profimediaimages.ro/

Cele 13 cluburi care fac parte din acţionariatul Euroligii masculine de baschet au anunţat luni implementarea unui nou set de norme destinate lărgirii sferei de aplicare a reglementărilor actuale privind stabilitatea şi fair play-ul financiar, informează Agerpres.

Acest nou regulament stabileşte, conform mediei veniturilor colective ale cluburilor pe o perioadă de două sezoane, trei niveluri de remunerare comune tuturor echipelor: de bază, mare şi redusă, a precizat într-un comunicat Euroleague Commercial Assets (ECA), societatea care organizează competiţia.

O sumă minimă obligatorie pentru remunerarea jucătorilor, care urmează să ajungă la 32% din venitul mediu total al clubului, este introdusă de ECA, o premieră în istoria sportului european, conform companiei. Suma maximă nu trebuie să depăşească 60% din veniturile totale medii ale echipelor.

„Noile reglementări permit excepţii pentru anumiţi jucători, cu scopul de a atrage, dezvolta şi reţine cele mai bune talente", subliniază ECA.

Înainte de înscrierea jucătorilor la începutul sezonului, se va verifica respectarea, de către fiecare club, a nivelurilor prestabilite.

Sezonul 2024-2025 va fi o perioadă de tranziţie pentru a permite cluburilor să se adapteze la standardele care vor fi introduse treptat, înainte de aplicarea completă începând din sezonul 2027-2028.

Regulamentul privind stabilitatea financiară şi fair play-ul, născut în sezonul 2014-2015, rămâne în continuare în vigoare.