Efectivele de animale au scăzut mult în România. Ministerul Agriculturii cere bani de la UE pentru reproducție

Adam Gheorghe Data publicării:
cioban capre fermier
Efectivele de caprine au avut cel mai mult de suferit. sursa: gettyimages.com/

Raportat la ultimul deceniu, efectivele tuturor speciilor de animale s-au diminuat, astfel că bovinele au scăzut cu un procent de (5%) faţă de 2013, populația de porcine cu (6%) ovinele cu (9%) iar efectivele de caprine cu (15%).

În România în 2023 erau înregistrate 3,2 milioane de suine, cu 128.000 capete mai puţin decât în 2022. De asemenea, efectivul de bovine în anul 2023 a scăzut cu 17.000 față de anul precedent.

Pentru a stopa trendul descendent al efectivelor, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a cerut in cadrul Cosiliului Agrifish de azi din cadrul Consiliului European ca UE să permită achiziția de animale de reproducție.

Animalele de reproducție reprezintă mijloace fixe, conform regulamentelor UE, care sunt bine definite, clasificate, cu obligativitatea menținerii acestora în evidențele contabile pentru o perioada minimă cuprinsă între 5-7 ani. Scopul fundamental este utilizarea în mai multe cicluri de producție, ceea ce poate fi asimilat investițiilor, așa cum este cazul materialului săditor în pomicultură, de exemplu.

În prezent, art. 73 al Regulamentului 2115/ 2023 nu permite achiziția de animale decât în situații excepționale, limitative.
„Din acest considerent susținem necesitatea revizuirii prevederilor regulamentului prin includerea posibilității achiziției de animale de reproducție în situații de criză determinate de instabilitatea din regiune, ce conduce la distorsionarea competiției interne a UE”, a precizat Florin Barbu.

Concret, demnitarul român a cerut Comisiei Europene să analizeze și să ia în calcul aspectele sesizate pentru înaintarea unei propuneri de modificare a regulamentului, în sensul în care să se permită eligibilitatea cheltuielilor privind achiziția de animale de reproducție în cadrul finanțărilor din fonduri europene.