Economia SUA a creat doar 12.000 de locuri de muncă în octombrie. Printre motive: uraganele şi greva de la Boeing

Redacția Digi Economic Data publicării:
locuri de munca
sursa: shutterstock.com/

Economia americană a adăugat doar 12.000 de noi locuri de muncă în octombrie, cel mai slab raport al administrației Biden, reprezentând o altă consecință a uraganelor ce au lovit SUA și a grevei de peste 7 săptămâni de la Boeing. 

Cifrele, publicate de Biroul de Statistică a Muncii cu doar patru zile înainte de alegerile din SUA, au fost folosite de campania lui Trump, deși administrația Biden a susținut că datele de bază — în special cele privind șomajul — rămân puternice. „Acest raport privind locurile de muncă este o catastrofă și arată cât de rău a distrus [vicepreședintele și candidatul democrat] Kamala Harris economia noastră”, a declarat echipa de campanie a lui Donald Trump, candidatul republican la prezidențiale.

Președintele Joe Biden a afirmat că, pe măsură ce eforturile de recuperare și reconstrucție după uragane continuă, „se așteaptă ca cifrele privind locurile de muncă să-și revină în noiembrie”, potrivit Financial Times.

Cifra din octombrie pentru piața muncii a fost mult sub media previzionată de economiști, care estimau o creștere de 100.000 de locuri de muncă, conform unui sondaj Bloomberg, și mai mică decât cifra revizuită din septembrie, de 223.000. Însă rata șomajului a rămas stabilă la 4,1%.

„Vedem în continuare o piață a muncii care se luptă să-și găsească echilibrul”, a spus Sarah House, economist senior la Wells Fargo, referindu-se nu doar la impactul uraganelor și al grevei, ci și la cifrele „destul de slabe” revizuite pentru ultimele două luni.

Cele mai recente date au consolidat așteptările pieței pentru o reducere de un sfert de punct a ratei dobânzii de către Rezerva Federală săptămâna viitoare. Ajay Rajadhyaksha, președintele global al departamentului de cercetare la Barclays, a adăugat că, în urma publicării cifrelor pentru octombrie, piețele consideră acum o reducere de 0,25 puncte procentuale în decembrie ca fiind „foarte probabilă”.

Acțiunile americane au deschis în creștere vineri, indicele S&P 500 urcând cu 0,8%, iar Nasdaq Composite, axat pe tehnologie, urcând cu 1% în primele tranzacții.

„Ne așteptam ca raportul privind locurile de muncă să fie mai slab în comparație cu lunile anterioare, doar din cauza uraganelor și grevei”, a declarat Mark Cabana, șeful strategiei privind ratele dobânzii în SUA la Bank of America. „Totuși, a fost mai slab decât așteptările economiștilor noștri – și pare să fie în concordanță cu o slăbire generală a pieței muncii.”

Datele din octombrie privind locurile de muncă au fost colectate în săptămâna în care uraganul Milton a lovit Florida și la scurt timp după ce uraganul Helene a lovit sud-estul SUA. Greva de la Boeing a afectat, de asemenea, cifrele.

Vezi și Greva de la Boeing amenință locurile de muncă din industria aerospațială. Acțiunile furnizorilor companiei au scăzut joi

Mulți economiști se așteptau la o scădere de aproximativ 40.000 de locuri de muncă doar din cauza uraganelor.

Angajările în sectorul de producție a scăzut cu 46.000 în octombrie. Industria construcțiilor, comerțul cu amănuntul, sectorul de agrement și ospitalitate și sectorul financiar au fost, de asemenea, o mică creștere, afectate. Per ansamblu, creșterea angajărilor în sectorul privat a scăzut cu 28.000 de locuri de muncă.

Într-un alt semn că piața muncii scade, creșterea locurilor de muncă din august a fost revizuită în scădere cu 81.000, ajungând la 78.000 de locuri. Împreună cu revizuirea în scădere din septembrie, acest lucru înseamnă că, în perioada de două luni, economia SUA a generat cu 112.000 de locuri de muncă mai puțin decât s-a raportat anterior.

Politicienii și economiștii au semnalat că se așteaptă ca scăderea datelor privind locurile de muncă din octombrie să își revină în timp, pe măsură ce efectul grevei și al uraganelor se atenuează.