E oficial: statele UE au timp până pe 12 decembrie să realizeze un plan de punere în aplicare a pactului european pentru migrație

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
migranti ue
sursa: profimediaimages.ro/

Statele Uniunii Europene au timp până pe 12 decembrie să stabilească la nivel național cum vor aplica directivele din pactul european privind migraţia şi azilul, potrivit unui comunicat emis miercuri de Comisia Europeană.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas şi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, au prezentat miercuri la o conferinţă de presă un plan, pe care statele membre trebuie să îl adapteze la nivel național, pentru aplicarea pactului european privind migrația și azilul în spațiul comunitar.

"Avem la dispoziţie doi ani pentru ca pactul privind migraţia și azilul să devină o realitate operativă. Comisia se va asigura că statele membre dispun de toată expertiza, sprijinul logistic și financiar pentru a transpune angajamentele din teorie în practică. Nu toți membrii pornesc din același punct, dar vom trece împreună linia de sosire”, a declarat Schinas.

Planul cuprinde zece capitole cu indicații tehnice pe subiectul migrației și trebuie adoptat de statele membre până la sfârşitul acestui an, termenul limită fiind setat pentru data de 12 decembrie.

„Astăzi trecem de la cuvânt la acțiune, cu un scop comun: acela de a îmbunătăți situația migranților și pentru a sprijini țările care se confruntă cu această problemă. Vom pune în aplicare ceea ce am convenit în pact. Statele membre se pot baza pe sprijinul financiar și operațional al Comisiei pentru a adapta la nivel național planul de punere în aplicare a directivelor din tratat”, a declarat Johansson.

Pactul UE privind migraţia va intra în vigoare din 2026 și înăspreşte o serie de reguli, printre care, dreptul la azil. Totodată, introduce mecanismul de solidaritate, prin care statele membre sunt obligate să accepte o cotă de refugiați. Dacă refuză, trebuie să plătească o contribuţie de 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat. Această reformă a sistemului european urmăreşte să scurteze durata procedurilor de refugiu şi să intensifice expulzările pentru a diminua migraţia ilegală, venită mai ales din Africa şi Orientul Mijlociu.