Donațiile către cea mai bogată universitate din lume au scăzut brusc. Care este motivul

G.C. Data publicării:
Harvard
sursa: shutterstock.com/

Donațiile către Universitatea Harvard au scăzut cu 14% în anul fiscal încheiat pe 30 iunie, după ce marii donatori și-au retras sprijinul, iar absolvenții cunoscuți din industria financiară au criticat administrația pentru răspunsul la protestele studenților legate de conflictul din Fâșia Gaza.

În total, donațiile către cea mai bogată universitate din lume au scăzut la 896 de milioane de dolari, de la 1,05 miliarde de dolari cu un an în urmă, pe fondul indignării provocate de protestele din campus, care au dus la demisia președintei Claudine Gay, scrie Financial Times.

Scăderea a avut loc exclusiv în donațiile pentru fondul de investiții al universității, acolo unde sunt concentrate cele mai mari contribuții. Aceste donații au scăzut cu o treime, în timp ce donațiile către fondul operațional, care acoperă cheltuielile zilnice, au crescut cu 9% față de anul precedent, la 528 de milioane de dolari.

Protestele studențești privind răspunsul Israelului la atacul Hamas din 7 octombrie 2023 au tulburat campusul din Cambridge, Massachusetts, pe parcursul anului școlar trecut, iar absolvenții bogați au criticat universitatea pentru modul în care a gestionat situația. 

Deși donațiile au scăzut, fondul de investiții al universității a generat câștiguri, înregistrând un randament de 9,6%, ridicând totalul activelor la 53,2 miliarde de dolari, nivel comparabil cu cel din iunie 2021, înainte de războiul din Ucraina.

Rezultatele pentru 2024 au fost sub randamentele medii de 10,1% pentru colegiile și universitățile din SUA, conform calculelor Cambridge Associates, dar au depășit ținta anuală de 8% a universității, un nivel cu mult sub rezultatele înregistrate în ultimii 10 ani de instituțiile din Ivy League. Universitatea adoptă o abordare conservatoare a investițiilor, deoarece fondul său de investiții acoperă aproape 40% din bugetul Harvard, față de 31% acum 10 ani.