Dobânda României va rămâne la un restrictiv 7%. Principalul motiv: riscul pomenilor electorale

Ionuț Tudorică Data publicării:
BNR
Sursa: profimediaimages.ro/

Banca Naţională a României decide azi dacă reduce dobânda cheie. Însă analiștii cred că va amâna momentul la care ar demara ciclul de relaxare, păstrând dobânda la 7%. Scăderea dobânzilor e oprită de riscurile electorale (pomeni) și cele fiscale (deficit) combinate cu incertitudinile geopolitice.

guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a semnalat că banca centrală ar putea să se alăture altor bănci centrale din regiune prin reducerea costului creditului, încă din luna mai.

Presiunea deficitului fiscal mare din România a determinat BNR să se abţină de la reduceri de dobândă, scrie Bloomberg, citat de Agerpres. România are a doua cea mai ridicată dobândă de politică monetară din regiune, după cea din Ungaria, şi în continuare una dintre cele mai ridicate inflaţii din Uniunea Europeană, de 7,2%. Pentru comparație, rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna martie, graţie acalmiei preţurilor la alimente. Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, inflația în zona euro a scăzut până la 2,4%, de la 2,6% în februarie.

"Banca Naţională pregăteşte terenul pentru un ciclu prudent de relaxare în viitor", a declarat economistul ING, Stefan Posea, care mizează pe o reducere până la 6% la finele anului. Cu toate acestea, Stefan Posea crede că oficialii de la BNR se vor uita cu atenţie la ceea ce fac omologii lor de la Varşovia, "deoarece ar fi greu de imaginat ca dobânda BNR să coboare sub cea din Polonia". Polonia menține o politică monetară restrictivă, chiar dacă inflaţia în Polonia a coborât semnificativ în luna martie, până la 1,9%.

Motivele menținerii dobânzii cheie la nivel mare

Indicele de piață ROBOR a scăzut până la 6,06%, mult sub dobânda cheie. Însă sunt factori de care BNR se teme și de aceea continuă politica restrictivă. Așadar. Guvernul are dificultăţi în a ţine sub control deficitul bugetar, care este prognozat să ajung la 5% din PIB în acest an. De asemenea, în România vor avea loc patru alegeri în acest an şi există solicitări pentru majorarea salariilor şi a pensiilor.

Prognoza de inflaţie pentru acest an a fost redusă la 4,7%, de la 4,8% anterior, dar BNR a lansat repetat avertismente cu privire la riscurile electorale şi cele fiscale combinate cu incertitudinile geopolitice.